Wielkanoc w Gorzowie i degustacja świątecznych dań
To już powoli tradycja, że gorzowscy kucharze (i młodzi i starsi) dbają o podniebienia gorzowian. Tuż przed Wielkanocą na gorzowskim rynku przy Jerzego staną stoły, garnki i wielkie kotły, a uczniowie Gastronomika, pod czujnym okiem nauczycieli i wykwalifikowanych kucharzy ugotują dla mieszkańców pyszne, wielkanocne potrawy.
Mistrz Paweł Salamon razem ze swoimi uczniami przygotują trzy potrawy na wielkanocny stół. Wśród nich nie zabraknie tradycyjnego żuru, dwie pozostałe to niespodzianka. Wszystkie dania będą przygotowane z produktów, dostępnych u kupców na ryneczku"- opowiadają urzędnicy z gorzowskiego Wydziału Promocji i Informacji.
Przygotowanych potraw będą mogli spróbować wszyscy mieszkańcy, którzy tego dnia pojawią się na miejscu.
Praktyczne porady na najlepsze, wielkanocne dania
W trakcie gotowania kucharze opowiadać będą o najpopularniejszych przepisach na świąteczny stół oraz wielkanocnych tradycjach i zwyczajach kulinarnych.
Ile mąki trzeba przygotować do upieczenia mazurka?
Ile jajek ugotować do tradycyjnej świątecznej sałatki?
Jaka kiełbasa jest najlepsza do żurku?
Tego wszystkiego będzie się można dowiedzieć prosto od ekspertów!
Wielkanoc na ryneczku. Kiedy i o której?
Wielkanocne gotowanie odbędzie się już w najbliższy piątek, tj, 22.03. Całość rozpocznie się z samego rana, degustację zaplanowano już na godzinę 9:00.
Przyjść może każdy!