Sałatka warzywna jest niekwestionowaną gwiazdą polskich stołów. To ona nadaje charakter każdemu świętu czy spotkaniu rodzinno-towarzyskiemu. Każdy chyba zna jej przepis, który różni się kilkoma składnikami w niektórych regionach Polski.
Sałatka jarzynowa jest klasyczną polską przekąską wykonaną z gotowanych ziemniaków, marchewki, pietruszki, groszku, jajek na twardo, ogórka kiszonego i czasem pora, wszystko polane majonezem. Niemniej jednak, każda gospodyni przygotowuje ją na swój własny, wyjątkowy sposób. Niektórzy dodają do niej np. kapary, drobno posiekane marynowane grzybki lub odrobinę ostrej musztardy, ale nie tylko.
Polecany artykuł:
Tajny składnik w sałatce jarzynowej. Znacie go?
W niektórych polskich domach, gospodynie unikają dodawania gotowanej pietruszkę, uważając ją za zbyt mdłą w smaku. Zamiast tego, do sałatki dodaje się seler i... jabłko. I to własnie ten owoc jest tajnym składnikiem tej przekąski. Nadaje słodkiego przełamania, co tylko podbija smak tej potrawy.