Jakie sałatki na święta? Kiedy jarzynowa na stole to za mało
Jakie sałatki na święta? Kiedy jarzynowa na stole to za mało
Sałatka jarzynowa bardzo dobrze nam znana, stała się już niejako memem polskich świąt. W tym roku postaw na różnorodność i zaproponuj swoim gościom nowe smaki. Oto kilka naszych propozycji!
Sałatka ziemniaczana
Składniki:
młode ziemniaki 400 gramów
majonez 4 łyżki
jogurt grecki 2 łyżki
musztarda francuska1 łyżka
cebula dymka 2 sztuki
kapary 1 łyżka
natka pietruszki 2 łyżki
szczypiorek 2 łyżki
mięta 2 łyżki
jajko 2 sztuki
Wykonanie:
Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie, ok. 10-15 minut, do miękkości. Odcedź, i pokrój na połówki. W dużej misce połącz majonez, jogurt, musztardę, dymkę, kapary, natkę, szczypiorek oraz miętę. Dodaj jeszcze ciepłe ziemniaki, ugotowane na twardo i posiekane jajka i wymieszaj.
Sałatka warstwowa z jajkiem, buraczkami i śledziem
Składniki:
jajka 4 sztuki
majonez 6 łyżek
buraki średniej wielkości 2 sztuki
szczypior 1 pęczek
śledzie matias, płaty 250 gramów
Wykonanie:
Buraki obierz, zawiń w aluminiową folię i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C 45-60 minut. Wystudź i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Śledzie odsącz i osusz z nadmiaru oleju układając je na papierowym ręczniku. Następnie pokrój w niedużą kostkę. Jajka również pokrój w kostkę, podobnej wielkości.
Na dnie salaterki ułóż pokrojone śledzie, następnie pokryj je dwoma łyżkami majonezu. Teraz wyłóż starte buraczki i ponownie pokryj majonezem.
Na majonez wyłóż pokrojone jajka i pokryj pozostałym majonezem. Rozsmaruj równomiernie i posyp drobno pokrojonym szczypiorem. Sałatkę podawaj schłodzoną, najlepiej z pieczywem.
Sałatka z tuńczykiem
Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo
1 puszka groszku konserwowego
1 puszka kukurydzy konserwowej
1-2 puszki tuńczyka w sosie własnym
200 g sera żółtego
2-3 ogórki kiszone
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Składniki na sos do sałatki:
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz
Wykonanie sałatki warstwowej:
Wszystkie składniki sosu wymieszaj ze sobą, dopraw solą i pieprzem.
Białka jajek oddziel od żółtek. Na dno przeźroczystej miski zetrzyj białka jajek, na tarce o grubych oczkach. Na białkach ułóż odsączony z zalewy groszek, następnie odsączonego tuńczyka, później odsączoną kukurydzę, na to ułóż pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Następnie ułóż starty na grubych oczkach ser żółty. Na ser wylej przygotowany wcześniej sos. Na wierzch zetrzyj żółtka i posyp posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki.
Sałatka z kuskusem i granatem
Składniki:
kuskus 150 gramów
papryka 0.5 łyżeczki
majonez 4 łyżki
czerwona cebula 1 sztuka
ziarna granatu 1 sztuka
ogórek 1 sztuka
jogurt 3 łyżki
sok z cytryny 3 łyżki
skórka z cytryny 1 łyżeczka
kmin rzymski 0.5 łyżeczki
oliwa z oliwek 2 łyżki
mięta 30 gramów
Wykonanie:
Kuskus wsyp do dużej miski, zalej wrzącą wodą tak, aby przykryła kaszę. Miskę przykryj folią i pozostaw na 15 minut.
Aby przygotować dressing połącz majonez, jogurt, łyżkę soku z cytryny, skórkę z cytryny, kumin oraz paprykę i wymieszaj.
Napęczniałą kaszę rozmieszaj widelcem, wymieszaj z oliwą oraz pozostałym sokiem z cytryny. Dodaj posiekane cebulę oraz ogórki, owoce granatu oraz miętę. Sałatkę wymieszaj, przełóż do salaterki, następnie polej dressingiem i podawaj.
Sałatka śledziowa
Składniki:
6 filetów śledziowych - matiasów z oleju lub ze słonej zalewy
4 średnie jajka gotowane na twardo
małe jabłko - np. ligol
2 ogórki konserwowe lub 6 małych pikli
pół szklanki groszku konserwowego (z puszki)
3/4 szklanki kukurydzy z puszki
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany 18 %
1/4 łyżeczki pieprzu
opcjonalnie pełna szklanka ananasa z puszki lub 1 świeży
Wykonanie:
Śledzie z oleju wystarczy osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w paski szerokości 2 cm. Filety śledziowe ze słonej zalewy należy przepłukać pod bieżącą, zimną wodą oraz wymoczyć kilka godzin w zimnej wodzie. Następnie osuszyć i pokroić tak samo, jak te z oleju. Cztery średniej wielkości jajka ugotuj na twardo.
W misce umieść pokrojone śledzie oraz ugotowane i pokrojone na spore kawałki jajka. Dodaj też kukurydzę oraz groszek z puszki (bez zalewy). Jabłko obierz. Wykrój gniazdo nasienne i pokrój w kostkę 1 x 1 cm. Również dodaj do miski. Ogórki pokrój w podobną kostkę co jabłko. Do sałatki dodaj 2 łyżki śmietany oraz dwie łyżki majonezu i pieprz. Całość delikatnie wymieszaj.
Można dodać również ananasa. Jeśli używasz krążków ananasa z puszki, wybierz 6 krążków i pokrój na mniejsze kawałki. Świeżego ananasa obierz i tak samo pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj z sałatką.