Wielu ludzi nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych bez jajek, ale także bez białej kiełbasy. Zarówno jedno, jak i drugie stanowi osobne danie i są również dodatkami do tradycyjnego żurku.
Zazwyczaj gotujemy białą kiełbasę przed podaniem i zwykle wylewamy wodę. Jednakże, okazuje się, że to błąd. Bulion może być bazą dla wielu pysznych potraw kuchennych. Na co należy zwrócić uwagę, aby móc wykorzystać wodę po gotowaniu kiełbasy?
Warto zaznaczyć, że do ponownego wykorzystania najlepiej nadaje się wywar uzyskany podczas gotowania surowej białej kiełbasy, ponieważ jest jasny i bardzo aromatyczny. Natomiast wywar z gotowania wędzonej kiełbasy, szczególnie jeśli jest brązowy, najlepiej wylać, ponieważ nie nadaje się do dalszego użytku.
Dobry wywar doskonale sprawdzi się jako baza do różnych zup, takich jak grochowa, fasolowa lub żurek. Można go także wykorzystać do przygotowania aromatycznych sosów, na przykład pieczarkowego lub do gołąbków. Można nim także podlać mięsny farsz, dzięki czemu stanie się on bardziej wilgotny.