Rosół

i

Autor: MOs810 Talerz pożywnej zupy pomaga na kaca. Rosół, zwłaszcza z kury, sprawdza się doskonale, bo jest tłusty, rozgrzewa i syci organizm, a ponadto zawiera witaminy i minerały.

kuchnia

Rosół na... wątróbce? To możliwe! Na tych mięsach najlepiej ugotujesz rosół

2024-02-21 12:02

Jest to jedno z ulubionych zup i klasyka polskiej kuchni. Nie ma nic lepszego niż tradycyjny rosół. Jest doskonały nie tylko podczas choroby, ale w okresie jesienno-zimowym doceniamy go jeszcze bardziej. Jest pożywny, rozgrzewający, bogaty w cenne składniki odżywcze i smakuje wyśmienicie. A czy wiecie, jakiego mięsa najlepiej użyć do przygotowania rosołu?

W każdym domu przygotowuje się rosół nieco inaczej, a każdy kucharz posiada własny, indywidualny przepis. Istotą każdego rosołu są mięso i warzywa. Wybór mięsa jest naprawdę szeroki: można użyć klasycznego kurczaka, a także gęsi, indyka, kaczki, cielęcinę, królika czy wołowinę.

Nie poleca się jednak używania wieprzowiny, ponieważ może ona negatywnie wpłynąć na wygląd zupy oraz nadać jej niepożądany smak.

Wybór mięsa do przygotowania rosołu zależy od zamierzonego efektu. Jeśli zależy Ci na uzyskaniu jaśniejszej i delikatniejszej zupy, warto wybrać mięso drobiowe. Dla osób preferujących ciemniejszy i bardziej esencjonalny wywar, zaleca się natomiast użycie wołowiny.

Należy jednak zapominać, że kawałki mięsa zawierają trochę tłuszczu i kości, ponieważ to one dodają zupie smaku i aromatu, tworząc idealny smak umami. Można także spróbować przygotować rosół z dodatkiem wątróbki! Jak widać, możliwości wyboru mięs jest naprawdę wiele.

Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki
Sonda
Lubisz rosół?