W każdym domu przygotowuje się rosół nieco inaczej, a każdy kucharz posiada własny, indywidualny przepis. Istotą każdego rosołu są mięso i warzywa. Wybór mięsa jest naprawdę szeroki: można użyć klasycznego kurczaka, a także gęsi, indyka, kaczki, cielęcinę, królika czy wołowinę.
Nie poleca się jednak używania wieprzowiny, ponieważ może ona negatywnie wpłynąć na wygląd zupy oraz nadać jej niepożądany smak.
Wybór mięsa do przygotowania rosołu zależy od zamierzonego efektu. Jeśli zależy Ci na uzyskaniu jaśniejszej i delikatniejszej zupy, warto wybrać mięso drobiowe. Dla osób preferujących ciemniejszy i bardziej esencjonalny wywar, zaleca się natomiast użycie wołowiny.
Należy jednak zapominać, że kawałki mięsa zawierają trochę tłuszczu i kości, ponieważ to one dodają zupie smaku i aromatu, tworząc idealny smak umami. Można także spróbować przygotować rosół z dodatkiem wątróbki! Jak widać, możliwości wyboru mięs jest naprawdę wiele.