Kotlety sarmackie

i

Autor: Canva

kuchnia

Spróbowałem tych kotletów i już nigdy nie zrobię mielonych. To prawdziwy hit!

2024-07-11 10:01

Kotlety sarmackie od mielonych wyróżnia jeden ważny szczegół. To dlatego powrócił na polskie stoły, a samo danie to polska tradycja szlachecka. Spróbujesz raz, a się nie zawiedziesz!

Patrząc w historię, to kotlety mogły się wywodzić ze szlachty sarmackiej, na co wskazywałaby ich nazwa. W kuchni Sarmatów od zawsze miało być tłusto i dużo, więc takie kotlety idealnie by się wpasowały. Wyróżnia ich jeden składnik, który dodajemy do mięsa względem popularnych mielonych. Jaki?

Tutaj was zaskoczymy, bo chodzi o... ziemniaki! W klasycznych mielonych dodajemy namoczoną bułkę w wodzie lub mleku, a Sarmaci zamiast tego stosowali właśnie ziemniaki, które nadają kremowości i niepowtarzalny smak. Pozostałe składniki to te same, co w klasycznych kotletach mielonych.

Magda Gessler odwiedziła "Gusto Kuchnia i Wino". Jak wygląda bydgoskie "Dzikowisko" po rewolucjach?

Smażymy je w panierce z jajka i bułki tartej na ulubionym tłuszczu. Kotlety można podawać z ziemniakami i dodatkiem warzywnym. Smacznego!

Sonda
Robiłeś/aś kiedykolwiek kotlety sarmackie?