Robert Makłowicz

i

Autor: AKPA / 123RF

wielkanoc 2024

Prosty i szybki przepis na wielkanocny żurek. Spróbuj metodę Roberta Makłowicza!

2024-03-26 13:10

Żurek jest jednym z dań, które jest nieodzownym elementem stołu wielkanocnego. Jak przygotować go, aby miał intensywny smak i wspaniały aromat? Fantastycznym i zarazem prostym przepisem podzielił się Robert Makłowicz, którego nikomu przedstawiać nie trzeba. Ekspert kulinarny podaje pewien istotny składnik, który poprawia smak tej zupy.

Zbliża się Wielkanoc. Jednym z powszechnych dań w tym okresie jest tradycyjny żurek. Warto już teraz poznać sprawdzony przepis na tę zupę. Większość osób wie, że kluczowe składniki to zakwas, majeranek i mięso. Jaki jest przepis Roberta Makłowicza? Serwis "top.pl" ujawnił tajemniczą recepturę popularnego eksperta kulinarnego.

Wielkanocny żurek według przepisu Roberta Makłowicza

  • Do przygotowania żurku należy najpierw zagotować wodę z żeberkami, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, a następnie gotować wszystko przez godzinę.
  • Podczas gotowania zupy, możemy obrać i pokroić w kostkę cebulę oraz boczek, a następnie podsmażyć je na maśle i odstawić na chwilę.
  • Kolejnym krokiem jest obieranie ziemniaków, krojenie ich w kostkę i dodanie do gotującej się zupy. Następnie, zgodnie z zaleceniem Roberta Makłowicza, obieramy kilka ząbków czosnku i dodajemy je do wywaru.
  • Po tym dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy nasz żurek. Po chwili dorzucamy podsmażoną cebulę z boczkiem i dolewamy zakwas.
  • Na koniec doprawiamy zupę majerankiem, solą i pieprzem według własnego uznania. Żurek najlepiej smakuje z białą kiełbasą i jajkami ugotowanymi na twardo, podawanymi z świeżym pieczywem posmarowanym masłem. Przed podaniem warto udekorować go natką pietruszki.

Żurek, czy barszcz biały? Receptura na zakwas i 5 przepisów na tradycyjną polską zupę

Kasia Cichopek gotuje wegański żurek
Sonda
Jaka zupa króluje na Twoim wielkanocnym stole?