Zbliża się Wielkanoc. Jednym z powszechnych dań w tym okresie jest tradycyjny żurek. Warto już teraz poznać sprawdzony przepis na tę zupę. Większość osób wie, że kluczowe składniki to zakwas, majeranek i mięso. Jaki jest przepis Roberta Makłowicza? Serwis "top.pl" ujawnił tajemniczą recepturę popularnego eksperta kulinarnego.
Polecany artykuł:
Wielkanocny żurek według przepisu Roberta Makłowicza
- Do przygotowania żurku należy najpierw zagotować wodę z żeberkami, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, a następnie gotować wszystko przez godzinę.
- Podczas gotowania zupy, możemy obrać i pokroić w kostkę cebulę oraz boczek, a następnie podsmażyć je na maśle i odstawić na chwilę.
- Kolejnym krokiem jest obieranie ziemniaków, krojenie ich w kostkę i dodanie do gotującej się zupy. Następnie, zgodnie z zaleceniem Roberta Makłowicza, obieramy kilka ząbków czosnku i dodajemy je do wywaru.
- Po tym dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy nasz żurek. Po chwili dorzucamy podsmażoną cebulę z boczkiem i dolewamy zakwas.
- Na koniec doprawiamy zupę majerankiem, solą i pieprzem według własnego uznania. Żurek najlepiej smakuje z białą kiełbasą i jajkami ugotowanymi na twardo, podawanymi z świeżym pieczywem posmarowanym masłem. Przed podaniem warto udekorować go natką pietruszki.