Robert Makłowicz poleca zupę cytrynową

i

Autor: Flickr/zdjęcie poglądowe / canva.com

kuchnia

Polacy już o niej zapomnieli. Robert Makłowicz przypomniał o tym rarytasie. Jedlibyście?

2024-06-18 15:15

Choć wywodzi się bardziej z kuchni greckiej i francuskiej, to od jakiegoś czasu jest też doceniana w naszym kraju. Robert Makłowicz, znany kucharz i krytyk kulinarny, sam o niej wspomniał i pokazał swój tradycyjny przepis.

Chodzi oczywiście o zupę cytrynową. Z pewnością wielu z nas nigdy nie słyszało o tej zupie, a to naprawdę bardzo smaczne danie, które coraz częśćiej króluje na polskich stołach. Jedni mówią, że ta zupa to zapomniany, kulinarny skarb.

Z czego składa się zupa cytrynowa?

Co ciekawe, zupa cytrynowa nie jest zupą owocową. Powinno się ją przygotowywać na bulionie drobiowo-warzywnym. Ewentualnie można też skorzystać z dobrej jakości kostki rozołowej. Co ciekawe, do zupy cytrynowej nie trzeba mieć wyszukanych składników. Większość z nich z pewnością macie w domu. Chodzi o: ryż, cytrynę, jajka oraz pietruszkę/kolendrę/szczypiorek do dekoracji. Dokładny przepis znajdziecie TUTAJ.

Quiz kuchnia PRL. Czy pamiętacie jedzenie z dawnych czasów? 11/11 oznacza, że jedliście!
Pytanie 1 z 11
Na początek coś banalnego. Co sypało się na chleb w czasach PRL?
Chleb

Zupa za 13 zł, a mięsne drugie danie za 26 zł. W tym lokalu ceny się nie zmieniają, za to menu codziennie

Zupa cytrynowa według Roberta Makłowicza to prosty, ale wyjątkowo smaczny sposób na urozmaicenie codziennego menu. Ten aromatyczny i orzeźwiający przysmak z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom tradycyjnej kuchni polskiej, jak i osobom poszukującym nowych kulinarnych doznań – czytamy na stronie pysznosci.pl.

Robert Makłowicz zdradza, czym różni się fast food od junk food
Sonda
Czy lubisz Roberta Makłowicza?