Robert Makłowicz od lat jest znany z kuchni węgierskiej, więc na gulaszu zna się jak mało kto. Według niego, zagęszczanie tej potrawy mąką jest kulinarnym grzechem.
Czym najlepiej zagęścić gulasz? Robert Makłowicz podpowiada!
Dlaczego? Krytyk kulinarny i kucharz twierdzi, że można zagęścić sos w bardziej naturalny sposób. Mianowicie chodzi o... cebulę. Według Makłowicza, to właśnie cebula podczas długiego gotowania mięknie na tyle, że automatycznie zagęszcza sos. Dodatkowo to warzywo ma niesamowicie wiele smaku, co tylko podkreśla wykwintność gulaszu.
III Lubuski Festiwal Otwartych Piwnic i Winnic. Robert Makłowicz w Zielonej Górze
Jak czytamy na terazgotuje.pl, skutecznym sposobem na zagęszczenie sosu jest również jego redukcja. Jest to jednak sposób stosunkowo czasochłonny. Należy gotowy sos trzymać na niewielkim ogniu bez przykrycia, aby pozwolić nadmiarowi wody na odparowanie. W tym przypadku należy jednak uważać na smak całego dania. Mniejsza ilość wody może oznaczać zbyt intensywny smak. Z tego powodu potrawę warto posolić dopiero na końcu.