Robert Makłowicz mówi o zagęszczeniu gulaszu

i

Autor: Flickr / Pixabay

kuchnia

Już nigdy więcej nie zagęścisz gulasza mąką! Robert Makłowicz znalazł inny sposób

2024-06-11 14:55

Gulasz w polskiej kuchni jest dosyć częstym zjawiskiem, choć wcale polskim daniem nie jest, tylko węgierskim. Oczywiście, jak w przypadku różnych potraw, istnieje duża ilość przepisów. Robert Makłowicz, znany krytyk kulinarny znalazł ciekawy patent na... zagęszczenie sosu. I nie, wcale nie chodzi o mąkę.

Robert Makłowicz od lat jest znany z kuchni węgierskiej, więc na gulaszu zna się jak mało kto. Według niego, zagęszczanie tej potrawy mąką jest kulinarnym grzechem.

Czym najlepiej zagęścić gulasz? Robert Makłowicz podpowiada!

Dlaczego? Krytyk kulinarny i kucharz twierdzi, że można zagęścić sos w bardziej naturalny sposób. Mianowicie chodzi o... cebulę. Według Makłowicza, to właśnie cebula podczas długiego gotowania mięknie na tyle, że automatycznie zagęszcza sos. Dodatkowo to warzywo ma niesamowicie wiele smaku, co tylko podkreśla wykwintność gulaszu.

III Lubuski Festiwal Otwartych Piwnic i Winnic. Robert Makłowicz w Zielonej Górze

Jak czytamy na terazgotuje.pl, skutecznym sposobem na zagęszczenie sosu jest również jego redukcja. Jest to jednak sposób stosunkowo czasochłonny. Należy gotowy sos trzymać na niewielkim ogniu bez przykrycia, aby pozwolić nadmiarowi wody na odparowanie. W tym przypadku należy jednak uważać na smak całego dania. Mniejsza ilość wody może oznaczać zbyt intensywny smak. Z tego powodu potrawę warto posolić dopiero na końcu.

Robert Makłowicz zdradza, czym różni się fast food od junk food
Sonda
Twoim zdaniem: Robert Makłowicz umie gotować?