Proces grillowania według Roberta Makłowicza został opisany w jednym z odcinków "Podróży kulinarnych". W tym konkretnym epizodzie Makłowicz dzieli się swoimi cennymi wskazówkami dotyczącymi grillowania oraz wyraża swoje zdanie na temat gotowych marynat.
Według niego kluczową kwestią jest wybór odpowiedniego grilla. W jednym z odcinków programu krytyk wyjaśnia, że prawdziwy smak potraw z grilla pochodzi od węgla drzewnego. Kolejnym aspektem, który poruszył kulinarny ekspert, był sposób rozpalania grilla.
Wbrew pozorom nie jest to czynność całkowicie oczywista. Po pierwsze węgiel musi być ułożony w kupkę. Dopiero kiedy jest gorący, rozrzuca się go na całą powierzchnię rusztu - powiedział.
Makłowicz stwierdził wprost, że nie popiera kupowania gotowych mięs już przyprawionych do grillowania. Według niego lepsze rezultaty osiągniemy, używając jedynie soli i pieprzu.
Mandat za grillowanie. W tych przypadkach kara może być naprawdę dotkliwa
Abstrakcja. To jest droga do samobójstwa, bo nie dość, że niedobre, to jeszcze szkodliwe - powiedział.
Marynaty zmieniają smak tego, co chcemy zjeść, a przecież rzeczy powinny smakować tym, czym są. Jaki jest sens nurzać coś przez wiele godzin albo dni w marynacie? Ryba i mięso są same w sobie dobre - dodał.