Pierś z kurczaka, to produkt niezwykle elastyczny, idealnie komponujący się z różnorodnymi, czasem bardzo nietypowymi składnikami. Do tej pory uwielbialiśmy ją nadziewaną ricottą i szpinakiem. Dziś jednak przedstawimy odrobinę inną odsłonę, czyli tzw. kotlety szambelana.
Polecany artykuł:
Kotlety szambelana są nie tylko atrakcyjne wizualnie, ale także doskonale smakującym daniem, które nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych do przygotowania. Ich przepis jest nadzwyczaj prosty, ale właśnie w tej prostocie tkwi sekret. Efektem końcowym tego eksperymentu jest potrawa, która przypadnie do gustu każdemu: zarówno dzieciom, dorosłym, jak i smakoszom.
Jak przygotować kotlety szambelana?
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka,
- 2 pomidory,
- 4 plastry sera,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- suszona natka pietruszki,
- sól, pieprz,
- olej do skropienia.
Historia kotleta schabowego. Jego rodowód jest krótszy niż wam się wydaje!
Sposób przygotowania:
- Piersi z kurczaka przekrój na pojedyncze połówki. Odkrój ewentualne błony i ścięgna, ale nie myj mięsa. To ważna zasada, o której wiele osób zapomina.
- Teraz wetrzyj w mięso sól, pieprz, natkę pietruszki, słodką paprykę oraz czosnek granulowany. Doprawione w ten sposób piersi z kurczaka przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
- Pomidory pokrój w plastry — będziesz ich potrzebował 8 sztuk. Plastry sera przekrój na pół.
- W piersiach z kurczaka zrób po 4 nacięcia. Do środka włóż, naprzemiennie, ser i pomidory. Skropl mięso olejem roślinnym.
- Tak przygotowane kotlety szambelana wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pierwsze 30 minut piecz mięso pod przykrywką, a następnie, już bez niej, kolejne 10 minut
Przepis pochodzi z portalu smaker.pl.