Devolay z mięsa mielonego: przepis na kotlet de volaille z mięsa wieprzowego

i

Autor: Shutterstock Trochę oszukane kotlety devolay można przygotować z mięsa mielonego

kuchnia

O devolay'u możesz zapomnieć! Jest nowa wersja na kotlety. Coś wspaniałego!

2024-03-14 11:57

O devolay'ach jadł i słyszał prawie każdy. Na świecie są różne formy podawania kotletów, a zwłaszcza w Polsce. Czy słyszeliście kiedyś o kotletach szambelana? Jeśli nie, to pochylcie się nad poniższym przepisem. Warto!

Pierś z kurczaka, to produkt niezwykle elastyczny, idealnie komponujący się z różnorodnymi, czasem bardzo nietypowymi składnikami. Do tej pory uwielbialiśmy ją nadziewaną ricottą i szpinakiem. Dziś jednak przedstawimy odrobinę inną odsłonę, czyli tzw. kotlety szambelana.

Kotlety szambelana są nie tylko atrakcyjne wizualnie, ale także doskonale smakującym daniem, które nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych do przygotowania. Ich przepis jest nadzwyczaj prosty, ale właśnie w tej prostocie tkwi sekret. Efektem końcowym tego eksperymentu jest potrawa, która przypadnie do gustu każdemu: zarówno dzieciom, dorosłym, jak i smakoszom.

Jak przygotować kotlety szambelana?

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka,
  • 2 pomidory,
  • 4 plastry sera,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • suszona natka pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • olej do skropienia.

Historia kotleta schabowego. Jego rodowód jest krótszy niż wam się wydaje!

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka przekrój na pojedyncze połówki. Odkrój ewentualne błony i ścięgna, ale nie myj mięsa. To ważna zasada, o której wiele osób zapomina.
  2. Teraz wetrzyj w mięso sól, pieprz, natkę pietruszki, słodką paprykę oraz czosnek granulowany. Doprawione w ten sposób piersi z kurczaka przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
  3. Pomidory pokrój w plastry — będziesz ich potrzebował 8 sztuk. Plastry sera przekrój na pół.
  4. W piersiach z kurczaka zrób po 4 nacięcia. Do środka włóż, naprzemiennie, ser i pomidory. Skropl mięso olejem roślinnym.
  5. Tak przygotowane kotlety szambelana wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pierwsze 30 minut piecz mięso pod przykrywką, a następnie, już bez niej, kolejne 10 minut

Przepis pochodzi z portalu smaker.pl.

Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Sonda
Jadłeś/aś kiedykolwiek kotlet szambelana?