Chociaż w warstwowej sałatce wielkanocnej nie znajdziemy gotowanych ziemniaków, marchewki, pietruszki ani zielonego groszku, to nadal doskonale zaspokaja nasze podniebienia. Jest to idealny przepis nie tylko na święta, ale również na spotkania rodzinne i imprezy z przyjaciółmi. Jak przygotować warstwową sałatkę na Wielkanoc? To bardzo łatwe i szybkie!
Sałatka warstwowa to tradycyjne danie w wielu polskich domach, które stanowi nieodłączny element wielkanocnego stołu. Choć może to wydawać się mało prawdopodobne, nie wszyscy są zwolennikami sałatki jarzynowej. Czasem też mamy ochotę na odrobinę odmiany. Przygotowanie interesującej sałatki warstwowej może być doskonałym rozwiązaniem. Podana w przezroczystej salaterce prezentuje się niezwykle apetycznie.
Przygotowanie warstwowej sałatki jest dość proste. Wystarczy ułożyć w szklanej salaterce lub innym naczyniu pieczarki, cebulę, brokuły, szynkę konserwową, jajka, dymkę, a następnie polać je majonezem i doprawić przyprawami. Kolejność układania składników może być dowolna. Czy ta sałatka jest lepsza od popularnej jarzynowej? To kwestia gustu. Na pewno znajdą się zarówno zwolennicy, jak i przeciwnicy tego dania.