Placki ziemniaczane

i

Autor: Flickr/zdjęcie poglądowe Placki ziemniaczane

kuchnia

Niesamowity trik przy smażeniu placków ziemniaczanych. Ten produkt na pewno masz w domu

2024-06-14 14:58

Z pewnością każdy z nas jadł kiedykolwiek placki ziemniaczane. Nasze mamy smażyły je już wtedy, kiedy byliśmy dziećmi. Mało kto jednak wie, na czym były i są one smażone. Ten tłuszcz zdecydowanie zmienia i zarazem poprawia smak potrawy.

Przepisów na placki ziemniaczane jest mnóstwo. Zazwyczaj sugerujemy się tym, co powiedziały nam mamy, czy babcie. Wiele zależy od idealnych placków ziemniaczanych. Jest jednak kilka punktów, o których warto pamiętać. To między innymi tłuszcz, na jakim się je smaży.

Nieodpowiednie smażenie to klucz do źle przygotowanych placków ziemniaczanych. Z reguły sięgamy po zwykły olej, ale jak mawia klasyk, diabeł tkwi w szczegółach.

QUIZ. Polska kuchnia obiadowa - Zobaczcie, jak dobrze znacie główne polskie dania!

Pytanie 1 z 11
Kiedy forma podobna do kotleta schabowego pojawiła się w Rzeczypospolitej Obojga Narodów?

III Lubuski Festiwal Otwartych Piwnic i Winnic. Robert Makłowicz w Zielonej Górze

Na jakim tłuszczu smażyć placki ziemniaczane?

Z pewnością każdy z nas smażył placki ziemniaczane na oleju roślinnym. Jak się okazuje, jest coś lepszego. Wielu kucharzy stosuje pewien trik i smaży to danie na... smalcu. Dzięki temu nasze placki ziemniaczane nie wchłaniają aż tak dużo tłuszczu, jak w przypadku zwykłego, marketowego oleju, a dzięki temu są nawet bardziej chrupiące.

Jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia? Jak smażyć zdrowo?
Sonda
Lubisz gotować?