Przepisów na placki ziemniaczane jest mnóstwo. Zazwyczaj sugerujemy się tym, co powiedziały nam mamy, czy babcie. Wiele zależy od idealnych placków ziemniaczanych. Jest jednak kilka punktów, o których warto pamiętać. To między innymi tłuszcz, na jakim się je smaży.
Nieodpowiednie smażenie to klucz do źle przygotowanych placków ziemniaczanych. Z reguły sięgamy po zwykły olej, ale jak mawia klasyk, diabeł tkwi w szczegółach.
III Lubuski Festiwal Otwartych Piwnic i Winnic. Robert Makłowicz w Zielonej Górze
Na jakim tłuszczu smażyć placki ziemniaczane?
Z pewnością każdy z nas smażył placki ziemniaczane na oleju roślinnym. Jak się okazuje, jest coś lepszego. Wielu kucharzy stosuje pewien trik i smaży to danie na... smalcu. Dzięki temu nasze placki ziemniaczane nie wchłaniają aż tak dużo tłuszczu, jak w przypadku zwykłego, marketowego oleju, a dzięki temu są nawet bardziej chrupiące.