Pawlikowski i Klóska

i

Autor: Fot. Piotr Piosik/Horeca Las Kalisz / Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie/www.facebook.com

GASTRONOMIA

Kucharze z Gorzowa Mistrzami Polski w robieniu dziczyzny! Zajęli 1. miejsce w konkursie kulinarnym

2024-04-16 13:28

Jeśli ktoś chciałby spróbować najlepszej w Polsce dziczyzny - powinien szukać kucharzy z Lubuskiego! Bartłomiej Pawlikowski i Maciej Klóska z Gorzowa zajęli 1. miejsce w czwartej edycji Mistrzostw Polski w Dziczyźnie – Memoriał Mariana Tarnawskiego. Ich dania zachwyciły jury!

Lubuszanie najlepiej znają się na dziczyźnie

Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie odbyły się w czwartek (11.04) w Poznaniu. To właśnie tam sześć duetów rywalizowało ze sobą o tytuł mistrza w przyrządzaniu dziczyzny. Produkty, z którymi się zmierzyli to m.in. królik i daniel.

To wymagające, ale wdzięczne produkty" - ocenił członek jury.

Najlepszymi z najlepszych okazali się kucharze pochodzący z Gorzowa. Bartłomiej Pawlikowski i Michał Klóska przygotowali dania, które zachwyciły sędziów i to właśnie oni odebrali złote medale. Nic dziwnego, w końcu województwo Lubuskie, z którego pochodzą, słynie z lasów, a tym samym z dziczyzny, grzybów i owoców leśnych.

Na drugim miejscu znaleźli się Tomasz Soczumski i Dawid Stąpór z restauracji Żółty Słoń w Kielcach, a trzecie i zarazem ostatnie miejsce na podium przypadło Dawidowi Cieślińskiemu i Dawidowi Wysockiemu z restauracji Lumière w Baranowie.

Takie dania przygotowali zwycięzcy

Kucharze na co dzień pracują w Stanicy Łowieckiej Kniejówka w Ownicach, niewielkiej restauracji położonej przy DK 22 na trasie Skwierzyna-Kostrzyna nad Odrą. W trakcie mistrzostw zaserwowali członkom jury comber królika w muślinie z czarnej kurki, marchewkę z groszkiem, kluskę śląską i gulasz z nerek króliczych z czarną truflą. Na drugie danie podali zraz z udźca dzikiego daniela, gołąbka z kaszą gryczaną i grzybami, a także ćwikłę z chrzanem i purée pietruszkowe z szarą renetą.

Bartłomiej Pawlikowski i Michał Klóska powalczą o Kulinarny Puchar Polski

Zwycięstwo w Mistrzostwach Polski w Dziczyźnie zapewniło lubuskim kucharzom nominację do startu w Kulinarnym Pucharze Polski. Konkurs obędzie się 26 września 2024 roku. Czym tym razem gorzowianie zaskoczą jurorów?

Zobacz też: Wspólne gotowanie w Gorzowie z Pascalem Brodnickim. Czy mieszkańcy potrafią lepić pierogi?

Sonda
Lubisz gotować?
Warsztaty kulinarne z dziczyzny w leszczyńskim Ekonomiku