warzywa

i

Autor: commons.wikimedia.org

Gorzów: Jedz zdrowo, kolorowo i wzmacniaj odporność

2021-10-06 14:16

Co zrobić żeby wzmocnić odporność przed jesienno zimową aurą? Okazuje się , że nie trzeba wiele. Dietetycy radzą jeść kolorowo.

Co to znaczy? Chodzi o jak największe zróżnicowanie w menu warzyw i owoców. Okazuje się, ze jesienią i zima to też możliwe i wcale nie takie trudne. Czasami wystarczy np jedna papryka dziennie a pozwoli to na uzupełnienie diety o wartościowe witaminy.

Taką podstawą jest wszystkim dobrze znana papryka. Jedna cała papryka zjedzona w ciągu dnia zaspokoi całe dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Wyjaśnia Ewa Filipiak dietetyczka i trenerka personalna.

Nie od dziś wiadomo, ze na odporność dobrze wpływa witamina C. Okazuje się, ze możemy ja pozyskać nie tylko z cytryny. Specjaliści od układania diety radzą też nie omijać szerokim łukiem mrożonych truskawek, suszonych moreli czy soków z aronii, bzu czy dzikiej róży. Warto też sięgnąć po dynie , która zawiera dużo składników mineralnych potrzebnych dla wzmocnienia odporności.

Czy umiesz zrobić dobry rosół?

Pytanie 1 z 10
Składniki na rosół wkładamy do...
Jak ugotować rosół wołowy? Przepis krok po kroku
Niedźwiedzie napełniają brzuszki przed snem