Co to znaczy? Chodzi o jak największe zróżnicowanie w menu warzyw i owoców. Okazuje się, ze jesienią i zima to też możliwe i wcale nie takie trudne. Czasami wystarczy np jedna papryka dziennie a pozwoli to na uzupełnienie diety o wartościowe witaminy.
Taką podstawą jest wszystkim dobrze znana papryka. Jedna cała papryka zjedzona w ciągu dnia zaspokoi całe dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Wyjaśnia Ewa Filipiak dietetyczka i trenerka personalna.
Polecany artykuł:
Nie od dziś wiadomo, ze na odporność dobrze wpływa witamina C. Okazuje się, ze możemy ja pozyskać nie tylko z cytryny. Specjaliści od układania diety radzą też nie omijać szerokim łukiem mrożonych truskawek, suszonych moreli czy soków z aronii, bzu czy dzikiej róży. Warto też sięgnąć po dynie , która zawiera dużo składników mineralnych potrzebnych dla wzmocnienia odporności.