frytki

i

Autor: pexels.com Pokłóciła się z koleżanką o sos do frytek. 16-latka nie żyje

trik

Zupełnie nowy sposób na przyrządzenie frytek. Z tym składnikiem są o niebo lepsze!

2024-07-17 11:26

Praktycznie każdy z nas jadł frytki i doskonale wie, jak je przyrządzić. Trwa to dosłownie kilka minut. Zazwyczaj wrzucamy je „na sucho” do oleju, czy piekarnika, bez żadnych dodatkowych wzmacniaczy smaku. Jest jednak ciekawy sposób, jak podbić nie tylko smak, ale także strukturę tego dnia.

Chodzi głównie o ich chrupkość, bo z pewnością na tym nam bardzo zależy. Podanie takich frytek świadczy o tym, że są świeże. Mało kto jednak wie, że są na to specjalne triki. Wystarczy dodać jeden składnik, by przygotować takie w domu, a mogą smakować jak te z popularnych sieci fast foodowych lub nawet lepiej.

Jak zrobić najlepsze domowe frytki? Koniecznie dodaj ten składnik!

Oczywiście duży udział w doskonałej frytce musi odgrywać sam ziemniak. Musi to być odmiana idealna do smażenia (najlepiej typ C, mączyste). Później już gotowe frytki przed smażeniem należy włożyć do wody, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Do wody można dodać także ocet. Wówczas podtrzymacie jędrność swojego dania.

Z tych warzyw zrobisz pyszne frytki. Tradycyjna przekąska w nowych odsłonach

Prawdziwym "gamechangerem" jest oprószenie ziemniaków w mące ziemniaczanej. To właśnie ten składnik sprawi, że frytki po wyciągnięciu z oleju będą bardziej chrupiące.

Sonda
Jak często jesz fastfoody? Pizza, hamburgery, frytki?