Aby przygotować pyszne domowe pulpety z białej kiełbasy, potrzebujesz prostych składników. Są to popularne produkty wykorzystywane do tradycyjnych potraw wielkanocnych. Dzięki temu przepisowi można wykorzystać nadmiar produktów oraz pozostałości, które zostały po świętach i znajdują się w lodówce.
Przepis na małe pulpety jest idealnym rozwiązaniem na to, co zrobić z białej kiełbasy po świętach. Jest on stosunkowo prosty i nie wymaga wielu godzin spędzonych przy garach. Dzięki niemu możemy przygotować soczyste pulpety z białej kiełbasy, które z pewnością będą smakować wyśmienicie.
Makaron z kiełbasą w sosie pomidorowym gotowy w 15 minut. Kliknij poniżej i zobacz przepis!
Jak zrobić pulpety z białej kiełbasy z sosem chrznowym?
Przepis pochodzi z serwisu beszamel.se.pl.
- Z białej kiełbasy usunąć otoczkę i mięso przełożyć do miski. Dodać musztardę i doprawić majerankiem. Dokładnie wymieszać;
- Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy mięsnej pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Układać je obok siebie na desce;
- Mocno rozgrzać patelnię i smażyć na niej pulpety z każdej strony, aż zaczną się rumienić;
- Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć, aż się zeszkli;
- Wlać śmietanę wymieszaną z wodą i chrzanem. Doprawić solą i pieprzem. Patelnię przykryć pokrywką, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić około 10 minut;
- Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem oraz chrupiącą surówką.