pulpety w sosie chrzanowym

i

Autor: Shutterstock Pulpety w sosie chrzanowym to pomysł na świąteczny obiad dla całej rodziny.

kuchnia

Została ci biała kiełbasa po świętach? Zrób z niej znakomite pulpety w sosie chrzanowym

2024-04-04 14:40

Biała kiełbasa jest niezbędnym elementem wielkanocnego menu. Co można zrobić z nią po zakończeniu świąt? Najprostszym sposobem na wykorzystanie nadmiaru białej kiełbasy jest ten przepis.

Aby przygotować pyszne domowe pulpety z białej kiełbasy, potrzebujesz prostych składników. Są to popularne produkty wykorzystywane do tradycyjnych potraw wielkanocnych. Dzięki temu przepisowi można wykorzystać nadmiar produktów oraz pozostałości, które zostały po świętach i znajdują się w lodówce.

Przepis na małe pulpety jest idealnym rozwiązaniem na to, co zrobić z białej kiełbasy po świętach. Jest on stosunkowo prosty i nie wymaga wielu godzin spędzonych przy garach. Dzięki niemu możemy przygotować soczyste pulpety z białej kiełbasy, które z pewnością będą smakować wyśmienicie.

Makaron z kiełbasą w sosie pomidorowym gotowy w 15 minut. Kliknij poniżej i zobacz przepis!

Jak zrobić pulpety z białej kiełbasy z sosem chrznowym?

Przepis pochodzi z serwisu beszamel.se.pl.

  • Z białej kiełbasy usunąć otoczkę i mięso przełożyć do miski. Dodać musztardę i doprawić majerankiem. Dokładnie wymieszać;
  • Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy mięsnej pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Układać je obok siebie na desce;
  • Mocno rozgrzać patelnię i smażyć na niej pulpety z każdej strony, aż zaczną się rumienić;
  • Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć, aż się zeszkli;
  • Wlać śmietanę wymieszaną z wodą i chrzanem. Doprawić solą i pieprzem. Patelnię przykryć pokrywką, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić około 10 minut;
  • Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem oraz chrupiącą surówką.
Karkówka czy kiełbasa z grilla? Majówka okiem Polaków #EwelinaPyta
Sonda
Lubisz jeść białą kiełbasę podczas Wielkanocy?