NSK Szparagi

i

Autor: Canva Pro

IMPREZY

Weekend pod znakiem szparagów! Szykujcie się na Nocny Szlak Kulinarny

2023-06-14 12:02

Już wkrótce w Gorzowie rozpocznie się najbardziej smakowite wydarzenie w roku. W piątek i w sobotę (16-17.06) aż 37 lokali gastronomicznych z miasta będzie serwowało dania lub napoje, w których głónym składnikiem będą szparagi! Oprócz tego zaplanowano szereg atrakcji, tj. dmuchańce dla najmłodszych czy strefy edukacyjne dla nieco starszych.

Nocny Szlak Kulinarny 2023 w Gorzowie

To będzie już trzecia edycja wyjątkowo pysznej imprezy. W weekend lokale, które zgłosiły się do udziału w wydarzeniu (a w tym roku jest ich aż 37) będą serwować potrawy ze szparagami w roli głównej. Co najważniejsze, koszt jednego dania lub napoju nie może być wyższy niż 15 złotych.

Mieszkańcy, którzy zdecydują się na dołączenie do zabawy będą mieli do swojej dyspozycji specjalne mapy, na których będą wpisywać punkty jakie przyznają wybranej restauracji za danie ze szparagami. Oceniane będą nie tylko walory smakowe, ale także sposób podania i kreatywność w przygotowaniu. Ten lokal, który otrzyma najwięcej punktów zdobędzie tytuł Królowej Gastronomii.

A dlaczego akurat szparagi? O tym zdecydowali sami mieszkańcy w internetowym głosowaniu. Szparagi stanęły w szranki z truskawkami i wygrały!

Karty (mapy) będzie można odebrać w Punkcie Obsługi Nocnego Szlaku Kulinarnego na Starym Rynku, który będzie działał w piątek (16.06) w godzinach od 16:00 do 24:00 i w sobotę (17.06) w godzinach od 13:00 do 24:00. W tym właśnie czasie trwa Nocny Szlak Kulinarny.

Imprezy dla małych i dużych na Nocnym Szlaku Kulinarnym

Pyszne jedzenie to tylko jeden aspekt Nocnego Szlaku Kulinarnego. W tym roku zaplanowano jeszcze szereg imprez towarzyszących. Będzie malowanie twarzy, fotobudka, dmuchańce, gry i zabawy, warsztaty z ochrony środowiska oraz prezentacja regionalnych produktów przed Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

W weekend startują również koncerty! W piątek zagra Ania Rusowicz, a w sobotę Natalia Przybysz.

Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania