Jakich bananów nie powinno się jeść?
Jak czytamy na portalu pysznosci.pl: "Przede wszystkim nie powinno się sięgać po banany, które wydzielają nieprzyjemny zapach, są miękkie czy wycieka z nich płyn. To zwykle oznaka zepsucia. Do wyrzucenia jest też owoc, w którym po przekrojeniu widoczne są czerwone lub brązowe plamki, z czasem przeobrażające się z jednolitą linię. Oznaczają one, że banan mógł zostać zaatakowany przez pleśń zwaną nigrospora" – informuje portal.
Polecany artykuł:
Nie każdy może jeść banany. Dlaczego?
Skórka z brązowymi plamami na sobie sygnalizuje stadium dojrzewania owocu. Ten proces zmienia właściwości odżywcze banana, na przykład enzymy w owocu przekształcają złożone cukry w proste. Dla niektórych dojrzałe owoce smakują lepiej, bo są słodsze i zazwyczaj bardziej miękkie. Niemniej jednak osoby z cukrzycą powinny być ostrożne w ich spożywaniu.
W Bydgoszczy wyrosły banany i cytryny! Zobacz zdjęcia
Gdy skórka owocu pokryta jest brązowymi plamami, a miąższ jest również ciemny, może to wskazywać na zepsucie owocu, zwykle spowodowane obecnością pleśni. Takie owoce mogą powodować zatrucia pokarmowe oraz nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe.