banan

i

Autor: getty images

CIEKAWOSTKA

Tych bananów nie powinno się jeść. Mają charakterystyczne znaki. Jakie?

2024-05-10 14:51

Niemal każdy z nas je banany i nie zwraca uwagi na to, w jakiej kondycji ten owoc jest. Z reguły w marketach bierzemy żółte bądź zielone banany, które powinny nie być zepsute. Okazuje się, że ich środek także trzeba sprawdzać.

Jakich bananów nie powinno się jeść?

Jak czytamy na portalu pysznosci.pl: "Przede wszystkim nie powinno się sięgać po banany, które wydzielają nieprzyjemny zapach, są miękkie czy wycieka z nich płyn. To zwykle oznaka zepsucia. Do wyrzucenia jest też owoc, w którym po przekrojeniu widoczne są czerwone lub brązowe plamki, z czasem przeobrażające się z jednolitą linię. Oznaczają one, że banan mógł zostać zaatakowany przez pleśń zwaną nigrospora" – informuje portal.

Nie każdy może jeść banany. Dlaczego?

Skórka z brązowymi plamami na sobie sygnalizuje stadium dojrzewania owocu. Ten proces zmienia właściwości odżywcze banana, na przykład enzymy w owocu przekształcają złożone cukry w proste. Dla niektórych dojrzałe owoce smakują lepiej, bo są słodsze i zazwyczaj bardziej miękkie. Niemniej jednak osoby z cukrzycą powinny być ostrożne w ich spożywaniu.

W Bydgoszczy wyrosły banany i cytryny! Zobacz zdjęcia

Gdy skórka owocu pokryta jest brązowymi plamami, a miąższ jest również ciemny, może to wskazywać na zepsucie owocu, zwykle spowodowane obecnością pleśni. Takie owoce mogą powodować zatrucia pokarmowe oraz nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe.

Banany: jakie mają właściwości? Dlaczego warto jeść banany?
Sonda
Lubisz banany?