Główny Inspektorat Ostrzega przed spożyciem popularnego produktu
Wcześniej dwukrotnie - 3 i 15 stycznia - GIS informował o wykryciu salmonelli w kilku partiach chałwy sezamowej wyprodukowanej przez Elis Ali Eski. We wtorek, 23 stycznia GIS poinformował, że obecność salmonelli stwierdzono również w innych partiach produktów i surowców wyprodukowanych przez tę firmę.
W trakcie kontroli urzędowej stwierdzono też, że w zakładzie produkcyjnym doszło do rażących uchybień sanitarnych. W związku z tym uznano, że producent nie był w stanie zapewnić bezpieczeństwa produktów wprowadzanych do obrotu i że konieczne jest wycofanie wszystkich produktów, bez względu na numer partii, oznakowanych datami minimalnej trwałości "najlepiej spożyć przed 09.07.2025" oraz datami wcześniejszymi.
Spożycie tych produktów wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kartuzach zakazał dalszego prowadzenia produkcji środków spożywczych w zakładzie Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom do czasu przywrócenia kontroli nad bezpieczeństwem żywności, nakazał wycofanie wszystkich produktów z rynku i ich zniszczenie.
Konsumenci, którzy kupili produkty, nie powinni ich jeść. Jeśli po zjedzeniu wystąpią objawy zatrucia pokarmowego, należy skontaktować się z lekarzem.