Owady na talerzu

i

Autor: Canva Pro

ŻYWNOŚĆ

Owady nowym rodzajem żywności w krajach UE? Nadciąga rewolucja!

2023-08-17 9:01

Komisja Europejska autoryzuje wprowadzenie do obrotu nowego rodzaju żywności, takiej jak na przykład... owady. Decyzja wymaga jednak zgody państw członkowskich Unii Europejskiej i opinii naukowców.

Unia Europejska podąża śladem Tajlandii czy Meksyku i to co jeszcze niedawno wydawało się tu nie do pomyślenia teraz może stać się faktem. KE pracuje właśnie nad zatwierdzeniem nowych rodzajów żywności, które będą mogły być sprzedawane w krajach należących do Unii Europejskiej. Chodzi między innymi o owady, które budzą sporo kontrowersji, ale które z powodzeniem są spożywane np. w wielu krajach azjatyckich.

Nowa żywność może zostać dopuszczona do spożycia tylko wtedy, gdy nie stwarza żadnego zagrożenia dla zdrowia ludzkiego”  mówi PAP rzecznik KE Stefan de Keersmaecker.

Nowe rodzaje żywności - co znalazło się na liście?

Jeszcze w styczniu Komisja Europejska autoryzowała wprowadzenie do obrotu sproszkowanych form świerszcza domowego oraz larw Alphitobius diaperinus, gatunku owada należącego do rodziny chrząszczy. Wcześniej autoryzację uzyskały larwy mącznika młynarka oraz szarańcza wędrowna.

Oprócz tego na liście nowej żywności znajdują się m.in. suszony miąższ owoców baobabu, olej z mikroalg, olej z kryla antarktycznego, ekstrakt ze sfermentowanej czarnej fasoli, guma guar, ekstrakt z kory magnolii, sok z owoców noni czy olej z kałamarnic.

Owady na talerzu - nieunikniona wizja przyszłości?

O tym, że w przyszłości owady staną się jednym z głównym rodzajów żywności specjaliści mówią już od dawna. Wszystko ma związek m.in. z drastycznymi zmianami klimatu i sytuacją gospodarczą.

"To wpływa na rosnące koszty białka zwierzęcego, brak bezpieczeństwa żywnościowego, presję środowiskową, wzrost populacji i rosnące zapotrzebowanie na białko wśród klas średnich” wskazuje FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa.

Owady są natomiast alternatywnym źródłem białka. Mniejszym kosztem i mniejszą szkodą dla środowiska mogą zaspokoić potrzeby organizmów ludzkich właśnie na to białko.

Decyzja o wprowadzeniu do obrotu nowej żywności należy od państw członkowskich

Mimo, że KE autoryzuje nowe rodzaje żywności to o tym czy będą one ogólnodostępne w danym kraju zdecydują jego władze.

To od konsumentów ostatecznie zależy, czy chcą jeść owady, czy nie. Wykorzystanie owadów jako alternatywnego źródła białka nie jest nowe, a owady są regularnie spożywane w wielu częściach świata. To, co robimy, to zapewnienie bezpieczeństwa żywności, którą decydują się jeść nasi obywatele, owadów lub innych rodzajów żywności" powiedział rzecznik KE Stefan de Keersmaecker w rozmowie z Polską Agencją Prasową.

Nowa żywność w UE podlega unijnym wymogom dotyczącym etykietowania. Oznacza to, że każda etykieta produktu, w którym np. znajduje się mączka ze świerszczy, musi zawierać tę informację.

Owady nie są takie złe! Sprawdź ranking najgorzej ocenianego jedzenia świata. W pierwszej trójce jest polski akcent!

Sonda
Mógłbyś/mogłabyś jeść robaki?
Te owady budzą odrazę, ale są bardzo pożyteczne