Jak mają wyglądać ogródki gastronomiczne w Gorzowie? Miasto chce ustalić standardy, restauratorzy obawiają się, że słono za to zapłacą. Urzędnicy opracowują dokument, który ma określić zasady i standardy tworzenia letnich ogródków przy lokalach. Urzędnicy zapewniają, że będzie on konsultowany z zainteresowanymi, czyli właścicielami gorzowskich restauracji i kawiarni. Przedsiębiorcy twierdzą, że nikt ich o niczym nie informuje. Obawiają się, że czekać ich będą kolejne wydatki. I to duże. Budowa ogródka średnio kosztuje dobrze ponad 100 tys. zł.
W tym momencie musimy jak puzzle składać te informacje, żeby wiedzieć co możemy, czego nie możemy, żeby nie przeinwestować. Nie stać nas na to. Żyjemy w trudnych czasach dla gastronomii. Jesteśmy po pandemii, przy horrendalnej inflacji, od stycznia wystrzelą nam ceny prądu - mówi Karol Jaskólski, gorzowski restaurator:
Dokument określający standardy tworzenia letnich ogródków ma być gotowy po wakacjach. Wtedy zostanie przedstawiony przedsiębiorcom do konsultacji. Do końca roku wersja ostateczna powinna być wypracowana.
Polecany artykuł: