Właśnie to mięso jest jednym z najbardziej popularnych na grilla. Choć robi się ją dłużej, niż inne rodzaje mięsa, ale warto poczekać na ten smakołyk. Jak karkówkę przygotować w należyty sposób?
Portal „pysznosci.pl” przygotował trzy sposoby na zamarynowanie właśnie karkówki. Przyznamy się szczerze, że każdą z nich próbowaliśmy wykonać w przeszłości i za każdym razem mięso smakowało wyśmienicie.
Wspomniany portal mówi konkretniej o marynacie teriyaki, cytrynowo-czosnkowej oraz meksykańskiej. Każda z nich jest dobra na swój sposób. I na ostro i kwaskowo, a także dużo smaku. To wyróżnia właśnie te marynaty. Tutaj znajdziecie dokładny przepis, jak je przygotować.
Jak najlepiej zamarynować karkówkę na grilla?
Mięso powinno leżeć dobre kilka godzin w lodówce pod przykryciem. Najlepiej od 3 do nawet 12 godzin. Wtedy karkówka nabierze więcej smaku, a podczas konsumpcji będzie bardziej kruche.
Polecany artykuł:
A jeśli już o grillowaniu mowa, to z pewnością także zastanawiacie się, jaki rodzaj grilla wybrać na tegoroczną majówkę? Tu ze swoim produktem przychodzi Magda Gessler, doskonale znana restauratorka, która wypuściła swój produkt. Kosztuje jedynie 39,99 zł. Chętni na to cudo?
Do karkówki najlepiej dołożyć coś zielonego. Mowa oczywiście o zdrowych dodatkach takich, jak sałatka. Tu z propozycją przychodzi Tomasz Strzelczyk, były uczestnik MasterChefa, który stworzył - według wielu opinii - idealną sałatkę ziemniaczaną. Chcecie przepis? No to łapcie!