Zapewne spoglądneliście już na zdjęcie przypięte do artykułu, ale i tak mało kto wiem, co to za warzywo. Już spieszymy z odpowiedzią. To... karczcoch chiński, który jest uważany za idealny, zdrowszy zamiennik właśnie ziemniaków.
Jest to, co prawda, rzadko spotykane warzywo w najpopularniejszych marketach, ale znajdziecie go na pewno w sklepach internetowych ze zdrową żywnością. Karczoch chiński, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Chin, gdzie uprawiany jest głównie dla jadalnych bulw, które przypominają grube gąsienice. W Europie pojawiła się w XIX wieku i obecnie jest ceniona zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej.
Dlaczego karczoch chiński jest zdrowszy od ziemniaków?
Według portalu "pysznosci.pl", karczoch chiński jest bogaty w białko, błonnik, witaminę C, oraz zawiera kwas foliowy, witaminę K, mangan, magnez i przeciwutleniacze. Te substancje chronią organizm przed wolnymi rodnikami i zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych. Spożywanie karczocha chińskiego może pomóc w kontrolowaniu stanów zapalnych, redukcji bólu głowy, łagodzeniu zgagi, regulowaniu ruchów jelit oraz zmniejszeniu ryzyka chorób serca.
Ile za ziemniaki czy za jabłka? Sprawdziliśmy ceny na lubelskich rynkach
Karczoch chiński, znany również jako karczoch Jeruzalem, ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można go spożywać na surowo, dodając do sałatek lub pokrojonych warzyw, lub też gotować, piec, dusić lub smażyć. Jego smak jest delikatny i lekko orzechowy, co sprawia, że doskonale komponuje się z wieloma potrawami. Można go dodawać jako zamiennik ziemniaków, jest także idealny do zup, gulaszy, risotto, past, farszów, sałatek, omletów czy nawet pizzy. Jego jadalne części to głównie bulwy korzeniowe, które można przygotowywać na wiele różnych sposobów.