Dynia - właściwości zdrowotne
Dynie to warzywa bogate w witaminy i minerały. Zawiera m.in. wapń, magnez, selen, potas, kwas fioliowy, cynk, a także witaminy A, C i E. Jest też źródłem białka oraz błonnika pokarmowego, a przy tym jest niskokaloryczna! To idealne sezonowe warzywo dla osób dbających o linię.
A do tego świetnie smakuje i stanowi doskonałą bazę do zupy krem, tarty czy też rozpływających się w ustach placków. Nic więc dziwnego, że wraz z nadejściem jesieni coraz więcej osób sięga po dynie, a warzywa te można znaleźć praktycznie w każdym markecie.
Jednak, jak wiadomo, sklepowe warzywa nie mogą się porównywać z tymi kupionymi bezpośrednio od lokalnego dostawcy. Dlatego coraz więcej osób szuka różnego rodzaju farm czy rynków, na których można dostać zdrowe i świeże warzywa mając pewność skąd pochodzą.
Jesienią ogromną popularnością cieszą się dyniowe farmy, na których nie tylko można kupić te pyszne warzywo, ale także przespacerować się wokół setek dyń i porobić sobie wyjątkowe, jesienne zdjęcia. Dynie robią klimat
Farmy dyniowe w województwie lubuskim
Fani dyń z lubuskiego mają pole do popisu, ponieważ w województwie znajduje się kilka klimatycznych farm dyniowych.
1. Dyniowy Zakątek - Mościczki
2. Dyniowe Pole - Rokitno
3. Farma Pestka i Dynia - Muszkowo (gmina Krzeszyce)
Na fermach organizowane są różnego rodzaju imprezy i wydarzenia dla małych i dużych. Nie brakuje ciekawych atrakcji, a to wszystko w otoczeniu darów jesieni. Aby sprawdzić program imprez warto zajrzeć na Facebookowe profile farm.