Jesień to niezwykła pora roku, w której możemy korzystać z tego co obficie oferuje nam las. Grzyby, zioła, dziczyzna - to niewątpliwie symbole tego kolorowego czasu. Nic więc dziwnego, że to właśnie "smaki lasu" będą hasłem przewodnik wielkiego gotowania, które już w piątek (06.10) odbędzie się na gorzowskim ryneczku.
Mistrzowie kuchni ugotują dla gorzowian! Będzie dziczyzna i grzyby
W ramach kolejnego już kulinarnego spotkania na ryneczku przy Jerzego w Gorzowie swoje stoły ustawią znani w regionie szefowie kuchni i wspólnie ugotują dla mieszkańców coś pysznego.
Polecany artykuł:
Kucharze Paweł Salamon, Michał Rejniak i Kamil Tużnik przygotują dania z wykorzystaniem m.in. dziczyzny oraz runa leśnego, w tym grzybów, owoców i ziół. Szefom kuchni będą towarzyszyli uczniowie z gorzowskiego gastronomika.
Oprócz tego do dyspozycji gości będą przepisy na przygotowane dania i konsultacje kulinarne z szefami kuchni, przy okazji będzie można zrobić zakupy i zaopatrzyć się w świeże produkty u lokalnych producentów.
Wielkie gotowanie na ryneczku w Gorzowie. Kiedy?
Impreza kulinarna odbędzie się w piątek (06.10) na ryneczku przy Jerzego przy ulicy Targowej. Gotowanie rozpocznie się o godzinie 9:00, a degustację zaplanowano około godziny 10:00.
Przygotowanych dań będzie mógł spróbować każdy kto w tym czasie pojawi się na rynku.
"Smaki Lasu" to wspólna inicjatywa Gorzowskiego Rynku Hurtowego, Urzędu Miasta, Zespołu Szkół Gastronomicznych i Polskiego Związku Łowieckiego.
A już 20. października kolejne kulinarne wydarzenie, czyli Festiwal Dyni i Chryzantemy.