Czosnek to produklt spożywczy, który nie znajduje się w menu każdego z nas. Podobnie jak chrzan, ma on swoich gorących zwolenników i stałych przeciwników, ze względu na swój charakterystyczny smak i zapach. Z tego samego powodu smarowidło, o którym dzisiaj będziemy mówić, może nie przypaść do gustu wszystkim. Jednak ci, którzy lubią czosnek, na pewno je polubią.
Dlaczego warto jeść czosnek? Właściwości i zastosowanie
Spożywanie czosnku (lub smarowidła z konfitowanego czosnku) niesie ze sobą szereg wspaniałych korzyści zdrowotnych, o czym wiedzieli już nasi dalecy przodkowie. Już ponad 1500 lat przed narodzeniem Chrystusa, medycy starożytnego Egiptu stosowali go w celach leczniczych, a następnie czosnek zaczął być zachwalany jako warzywo przez takich lekarzy jak Hipokrates.
Obecna wiedza naukowa pozwala bardzo precyzyjnie określić wszystkie właściwości czosnku. Okazuje się, że posiada on nie tylko właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, ale także zdolność obniżania ciśnienia krwi, poziomu cukru oraz "złego" cholesterolu. Co więcej, czosnek jest również uznawany za środek profilaktyczny przeciwko nowotworom. Według naukowców regularne spożywanie tego produktu zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty oraz jelita grubego.
Skoro wiemy, że jedzenie czosnku korzystnie wpływa na zdrowie, warto zastanowić się, w jaki sposób wcielić to w praktykę. Mocny smak i zapach czosnku sprawiają, że niektórzy nie są w stanie go spożywać na surowo. Jednak nie ma powodu do niepokoju. Z czosnku można przygotować także smarowidło — zdrowe i o łagodniejszym smaku. Jak to zrobić? Wystarczy użyć trzech składników: czosnku, oliwy z oliwek i rozmarynu. Przepis pochodzi z portalu pysznosci.pl.
Najpierw dzielimy czosnek na ząbki, a następnie obieramy je ze skórek. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy oliwą (czosnek musi być zanurzony), i doprawiamy świeżymi gałązkami rozmarynu. Wkładamy do rozgrzanego do 120 stopni piekarnika i pieczemy przez półtorej godziny.
Domowe pieczywo: 7 najlepszych przepisów na chleb i bułki wprost z piekarnika
Tak przygotowany czosnek (proces zwany konfitowaniem) staje się bardzo miękki, co ułatwia rozsmarowanie go na kanapce. Jego aromat jest intensywny, ale delikatny, z lekkim posmakiem rozmarynu (można również dodać odrobinę soli), co czyni go doskonałą alternatywą dla zwykłego masła.