Zmagania w gorzowskim Gastronomiku będą odbywały się w reżimie sanitarnym. Organizacja konkursu możliwa jest dzięki wsparciu władz miasta oraz Gorzowskiego Rynku Hurtowego. Patronatem zawodów o tytuł najlepszego cukiernika w Lubuskiem jest Izba Rzemiosła i Przedsiębiorców oraz Cech Rzemieślników i Przedsiębiorców w Gorzowie a także Lubuski Kurator Oświaty.
- W konkursie będą uczestniczyły cztery osoby. To dziewczyny Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie, trzy najlepsze awansują do finału krajowego, który odbędzie się we Wrocławiu. Są dwa etapy konkursu, teoria i praktyka. Temat przewodni konkursu to "Fantastyka w literaturze" - mówi Paweł Cierach, dyrektor Gastronomika.
Wypieki czyli głównie torty i ciasta oceniać będzie jury złożone z nauczycieli Gastronomika. Warto dodać, że konkurs ma swoją bogatą tradycję.
-Od 25 lat ten konkurs odbywa się w naszej szkole więc fajnie, że podtrzymujemy tradycje. Cieszę się, że mimo tego trudnego czasu otwieramy się na młodzież, pozwalamy im odkrywać swoje pasje i pokazywać ich zainteresowania i to co robią najlepiej-dodaje dyrektor Cierach.
Zmagania w piątek (29.01), od godziny 8 część teoretyczna, a od 9.30 zadania praktyczne, czyli pieczenie, gotowanie i dekorowanie. Na godzinę 15 zaplanowano uroczysty finał i wręczenie nagród.
Warto dodać, że w tym roku Zespół Szkół Gastronomicznych w Gorzowie obchodzi swój jubileusz 75-lecia istnienia. Jeśli pandemia pozwoli będzie świętowanie, plany są o czym będziemy informować na naszym portalu.