Zdrowe kokosanki owsiane: przepis na pyszne ciasteczka

i

Autor: Shutterstock Kokosanki owsiane to sposób na zdrowe i smaczne domowe słodycze

PRL

Ludzie zajadali się nimi w czasach PRL-u. Teraz mało kto o nich pamięta. Ta słodycz wróci na salony?

2024-02-14 16:13

Masz dużo białek pozostałych po wcześniejszym gotowaniu i nie wiesz, co z nimi zrobić? Wykorzystaj je do przygotowania słodkiego przysmaku, który był popularny w czasach PRL-u. Potrzebne składniki prawdopodobnie masz już w domu. O co chodzi?

Z nieużytych białek można zrobić Bezę Pavlovą albo upiec ciasteczka, popularne w czasach PRL-u, czyli kokosanki. Są pyszne, łatwe i chrupiące, idealne do kawy na popołudniową przekąskę.

Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Słodkie, ale nie przesłodzone. Kokosowe, ale nie mdłe. Mowa o kokosankach, tych ciasteczkach, którymi zajadaliśmy się jeszcze jako dzieci. Przepis na kokosanki jest znany od kilkuset lat. Prawdopodobnie został wymyślony we Francji, choć wiele źródeł wskazuje na Włochy.

Kokosanki są idealną przekąską do kawy. Bazują one na wiórkach kokosowych, białkach i cukrze. Cukier można zastąpić stewią lub ksylitolem, dzięki czemu stają się zdrowszą przekąską bogatą w białko. Mogą być traktowane jako przekąska po treningu.

Jak zrobić ten słodki przysmak? W sieci jest wiele przepisów, nad którymi warto się pochylić. Pewni jesteśmy jednego. Taki dodatek do wspomnianej kawy pasuje jak ulał!

Wformie jak często jeść słodycze
Sonda
Jedliście kokosanki?