Kiedy zbierać grzyby? Najlepsza pora, by jechać na grzyby
Pierwsze grzyby mogą się pojawić w polskich lasach już w maju, ale oficjalne grzybobranie rozpoczyna się wczesną jesienią, mniej więcej w połowie września, i trwa aż do pierwszych mrozów.
To właśnie wtedy przy leśnych dróżkach znaleźć można podgrzybki, borowiki, maślaki, kurki i wiele, wiele innych, smakowitych gatunków.
Na grzyby najlepiej wybrać się po intensywnych opadach deszczu, który sprzyja ich wzrostowi. Co więcej, jeśli planujesz grzybobranie, to do lasu najlepiej wybierz się wczesnym rankiem, ponieważ grzyby rosną w nocy, dlatego z samego rana znajdziesz ich najwięcej.
Gdzie szukać grzybów?
Grzyby najczęściej rosną w zacienionych, ciepłych miejscach, w miarę daleko od ruchliwych ścieżek.
Zależnie od gatunku można ich szukać przy drzewach iglastych, pod świerkami lub sosnami (prawdziwek, podgrzybek, maślak, borowik, mleczaj) lub liściastych (borowik, podgrzybek, koźlak, żółciak). Najwięcej grzybów rośnie właśnie przy drzewach dlatego wchodząc do lasu warto się rozglądać za poszczególnymi gatunkami, przy których mogą się znajdować smakowite kapelusze.
Przed wyjściem na grzybobranie warto też zerknąć na dostępną w Internecie mapę grzybów, która pokazuje w jakich rejonach w danym czasie można znaleźć najwięcej grzybów.
Jak zbierać grzyby?
Wciąż niewiele osób wie, ale to w jaki sposób zbieramy grzyby ma istotne znaczenie dla całego ekosystemu.
Po pierwsze, na grzyby wybieramy się tylko z wiklinowym koszykiem, nigdy z foliową torbą, której nie wybaczyłby żaden prawdziwy grzybiarz. W takich reklamówkach grzyby szybko się psują, co ostatecznie grozi zatruciem.
Po drugie, ważny jest sam sposób oderwania bądź odcięcia owocnika. Najlepszą opcją jest wykręcenie grzyba z ziemi, co nie powoduje uszkodzenia grzybni znajdującej się pod spodem. Dzięki temu w miejscu zebranego grzyba może wyrosnąć następny. Można też uciąć grzyba nożykiem, tuż przy ziemi, ale należy przy tym bardzo uważać, aby nie zniszczyć grzybni. Po zebraniu należy przykryć grzybnię ściółką lub kawałkiem mchu, aby nie wyschła.
Pamiętaj, żeby pod żadnym pozorem nie niszczyć grzybów, których nie zbierasz, np. tych z gatunków trujących. Posłużą one bowiem jako pożywienie dla leśnych zwierząt.