Jak gotować szparagi, by nie straciły swoich naturalnych właściwości?

i

Autor: Shutterstock

TRIK

Dzięki temu składnikowi moje szparagi nie są gorzkie. To sprawdzony trik podczas gotowania

2024-05-14 11:11

Sezon na szparagi w pełni! Polacy uwielbiają to warzywo i chętnie je kupują nawet pomimo wysokich cen w sklepach, czy na targowiskach. Mało jednak osób wie, co zrobić, by wydobyć ze szparagów gorzki smak. Jest na to pewien sposób, który ułatwi ci życie!

Dodaję to do gotowania szparagów. Dzięki temu pozbywam się gorzkiego smaku

Źle ugotowane szparagi nie dość, że są twarde, to w dodatku gorzkie, a tego chcemy uniknąć. Przed gotowaniem szparagów do wody dodaję nie tylko cukier i sól, ale także trochę mleka, które sprawia, że szparagi mają swój smak i rozpływają się w ustach.

Idealny sposób na ugotowanie szparagów. Ten sposób sprawi, że nie będą gorzkie

Oprócz dodawania mleka do wody na szparagi jest także inny sposób, który warto przetestować w swoim domu. Według mnie, garnek do ugotowania szparagów też ma znaczenie. Musi być on wysoki i wąski, żeby zmieściłi się w nim szparagi główkami do dołu. Druga wskazówka to taka, żeby nie nalewać zbyt dużej ilości wody.

Szparagi - przepisy na szparagi z piekarnika, z patelni i na parze

Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania
Sonda
Czy lubisz jeść szparagi?