Czy gotowany bób jest zdrowy?
Bób to warzywo strączkowe, które znane było już w starożytności. Stanowi idealną przekąskę, ponieważ zawiera mało tłuszczu, ale za to dużo błonnika i białka, przez co z powodzeniem może być stosowane jako alternatywa dla mięsa.
Wartości odżywcze w 100 gramach ugotowanego bobu - 110 kcal:
* Białko ogółem - 7,60 g.
* Tłuszcz - 0,40 g.
* Węglowodany - 19,65 g.
* Błonnik - 5,4 g.
Bób zawiera takie składniki odżywcze jak magnez, miedź, foliany, witaminę K, tiaminę i ryboflawinę. 100 gram bobu pokrywa aż 106% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy, dlatego szczególnie zaleca się go kobietom w ciąży oraz starającym się o dziecko.
Właściwości zdrowotne bobu
Z uwagi na zawartość wielu składników odżywczych bób korzystnie wpływa na działanie naszego organizmu:
* pomaga w leczeniu anemii
* zmniejsza poziom złego cholerterolu (LDL)
* Reguluje ciśnienie krwi
* Wspomaga procesy odchudzania i na długo pozostawia uczucie sytości
* Poprawia sprawność ruchową w chorobie Parkinsona
* Zmniejsza ryzyko zakwaszenia organizmu
Czy można jeść surowy bób?
Zazwyczaj jadamy bób ugotowany, ale można go spożywać także na surowo, ze skórką - wtedy wzrasta ogólna wartość odżywcza tego warzywa. Co więcej, w trakcie gotowania tracimy nawet 40% ważnych składników odżywczych.
Warto jednak pamiętać, że jeśli bób jest stary to jego twarda skórka sprawi, że w smaku będzie po prostu gorzki.
Jeśli zdecydujesz się na ugotowanie bobu to pamiętaj, aby wcześniej dokładnie opłukać ziarna pod bieżącą wodą. Gotować należy pod przykryciem, dodając do wody odrobinę cukru, a pod koniec prosu gotowania również odrobinę soli.
Cena bobu. Ile kosztuje bób w 2023?
W tej chwili za 500 gram bobu należy zapłacić około 13-14 złotych. To prawie dwa razy więcej niż przed rokiem!
Oczywiście, ceny mogą się nieznacznie różnić w zależności od tego gdzie kupujesz warzywo: czy u lokalnych producentów czy też w dużych marketach.