W wielu domach przez całe święta stoły wręcz uginają się pod ciężarem smakowitych potraw. W Wigilię, zgodnie z tradycją, każdy powinien spróbować przynajmniej 12 dań - w tym dniu obowiązuje bezmięsne menu, w którym nie może zabraknąć barszczu czerwonego, karpia czy pierogów. Z kolei kolejnego dnia na stoły wjeżdżają pachnące mięsa w różnej postaci.
Nie każdy może sobie jednak pozwolić na kilkudniowe stanie w kuchni i gotowanie, a jeszcze inni najzwyczajniej w świecie nie mają do tego talentu. Dlatego po raz kolejny gorzowianie mogą skorzystać z szerokiej oferty cateringu świątecznego. Jak wyglądają ceny w 2023 roku?
Catering wigilijny 2023. Oferta w Gorzowie. Ile trzeba zapłacić za catering świąteczny?
Już na miesiąc przed świętami wiele gorzowskich restauracji przedstawiło swoją ofertę świątecznego menu. Lepiej nie zwlekać na ostatnią chwilę z zamówieniem, ponieważ restauratorzy muszą się odpowiednio przygotować. A jak wyglądają ceny?
Sprawdziliśmy ofertę gorzowskich restauracji i zestawiliśmy średnie ceny najpopularniejszych, świątecznych dań.
1. Barszcz czerwony 1 litr - 20-45 zł
2. Karp - ok 40 zł / 200 g (niewiele cateringów ma go w ofercie)
3. Pierogi z kapustą i grzybami - 45-60 zł / 1 kg
4. Bigos - 60-70 zł / 1 kg
5. Krokiety - 10-15 zł / 1 sztuka
6. Sałatka jarzynowa - 60 zł / 1 kg
7. Udo z kaczki - 30-50 zł / 1 sztuka