Poradnik świąteczny. Wigilijne przepisy gwiazd kuchni

i

Autor: Shutterstock

Boże Narodzenie 2022. Najlepszy przepis na świąteczne uszka. Jak je zrobić? [PRZEPIS]

2022-12-16 14:59

Połowa grudnia, to przede wszystkim czas wielkich przygotowań do świąt Bożego Narodzenia. Większość z nas stawia na tradycyjne, domowe przepisy. Dziś podpowiadamy, jak zrobić najlepsze uszka. Mamy sprawdzony przepis!

Uszka z grzybami są tradycyjnym daniem wigilijnym podawanym w Polsce. Zazwyczaj widzimy je w towarzystwie czerwonego barszczu. Można je również spożyć osobno. Najlepiej z roztopionym masłem, bułką tartą bądź innym dodatkiem.

Uszka wigilijne. Jak zrobić uszka na święta Bożego Narodzenia? Sprawdzony przepis

Z pozoru przepis na uszka wigilijne z grzybami jest banalnie prosty, choć zapewne niektórym może sprawić trudność. Poniżej przedstawiamy sprawdzony przepis, który jest zazwyczaj odtwarzany w polskich domach.

Składniki na ciasto (na około 10 porcji uszek):

  • ok. 500g mąki pszennej poznańskiej;
  • 1 jajko;
  • Szczypta soli;
  • Gorąca woda.

Składniki na farsz:

  • 4-5 szt. grzybów/pieczarek średniej wielkości oraz 4-5 garści suszonych grzybów;
  • 1 cebula;
  • Sól, pieprz do smaku;
  • Masło klarowane lub olej do smażenia.

Przygotowanie farszu:

Według tradycyjnej receptury, grzyby na farsz najlepiej zamoczyć w letniej wodzie dzień przed składaniem uszek. Grzyby/pieczarki należy pokroić bardzo drobno lub przepuścić przez maszynkę do mielenia. Cebulę również pokroić w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Do podsmażonej cebuli dodać grzyby i dusić przez kilkanaście minut. W międzyczasie doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie ciasta:

Z podanych wyżej składników należy uformować ciasto. Wody i mąki używać tyle, żeby wszystkie składniki były ze sobą połączone. Ciasto zagniatać rękoma. Będzie gotowe jeśli swobodnie będzie odchodzić od dłoni. Gotowe ciasto należy rozwałkować a następnie wykrajać najlepiej za pomocą szklanki okrągłe elementy.

Przygotowanie uszek:

Do gotowych kółek z ciasta należy nałożyć farsz, ale tyle, żeby brzegi pozostały puste. Wtedy lepiej uda się zamknąć uszko a farsz podczas gotowania nie wypłynie. Gotowe uszka należy pojedynczo włożyć do gotującej się, osolonej i polane lekko olejem wody. Gdy uszka wypłyną na wierzch, należy gotować około 4-5 minut. Gotowe uszka przełożyć do naczynia nasmarowanego olejem. Wtedy unikniemy przyklejenia uszek do naczynia i gotowe.

Sonda
Czy skorzystasz z naszego przepisu na uszka wigilijne?