Barszcz po gorzowsku. Wygląda pysznie, smakuje wyśmienicie!

2022-12-16 11:47

Ryneczek przy Jerzego w Gorzowie w piątkowy poranek tętnił życiem. Nie tylko za sprawą dużej ilości osób robiących przedświąteczne zakupy. Kupującym towarzyszyli kucharze, którzy przygotowali "Barszcz po gorzowsku".

Barszcz po gorzowsku. Wygląda pysznie, smakuje wyśmienicie!

i

Autor: akl Barszcz po gorzowsku. Wygląda pysznie, smakuje wyśmienicie!

Już po raz czwarty tuż przed świętami Bożego Narodzenia, młodzi adepci kulinarni, pod okiem doświadczonego kucharza - Pawła Salomona, przygotowywali barszcz po gorzowsku. Przygotowywany on był na oczach mieszkańców, którzy jak zwykle, licznie zgromadzili się na ryneczku przy Jerzego.

Bardzo wyglądał wyśmienicie, a smakował jeszcze lepiej. Zobaczcie naszą galerię!

Przepis na barszcz po gorzowsku

1. Buraczki obierz i postaraj się cienko je pokroić lub zetrzyj na plasterki na tarce. Układaj, dociskając w kamionkowym lub szklanym naczyniu. Pomiędzy buraczki włóż ząbki czosnku oraz przyprawy. Całość zalej wodą tak, aby przykrywała buraczki, nie więcej. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce. W zależności od temperatury zakwas będzie gotowy po 3-7 dniach. Co ważne! Nie zaglądaj w tym czasie do niego.

2. Grzyby suszone zalej 300 ml wody, gotuj na małym ogniu około 30 minut. Włoszczyznę umyj, obierz, pokrój w grubą kostkę. Przełóż do garnka, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, możesz lekko zarumienić. Renetę obierz i wytnij gniazda nasienne, podziel na małe kawałki. Buraki obierz i pokrój w grube plastry lub kostkę. Wszystko dobrze wymieszać i pozostawić na ok 2 h. W tym czasie przynosimy zakwas i możemy przecedzić.

3. Do warzyw, buraczków i jabłka wlewamy gorący wywar grzybowy oraz przegotowaną gorącą wodę, całość gotujemy na małym ogniu ok 40 minut. Do garnka wlewamy zakwas do smaku. Doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem.

Najpierw przygotowujemy zakwas

- 2 kg buraków

- 1 mała główka czosnku

- 2 liście laurowe

- 3 ziarna ziela angielskiego

- 2 ziarna pieprzu

- 1 łyżka soli

- majeranek

- woda

Po kilku dniach robimy barszczyk

- 2.5 l wody lub wywaru wegańskiego

- 2 szt. renety landsberskie

- 4 ząbki czosnek

- 1 korzeń pietruszki

- 2 marchewki

- 1/2 małego selera

- 1 cebula lub mały por

- 20 g suszonych grzybów

- 2 kg buraków

- 1 litr przygotowanego wcześniej zakwasu

- majeranek

- 1 liść laurowy

- ziarna ziela angielskiego

- sól, pieprz

Ważna uwaga! Przed podaniem barszcz trzeba podgrzewać, nie gotować!

 Smacznego!

Sonda
Barszcz na wigilijny stół. Jaki?