Na początku podstawowe pytanie. Co to w ogóle jest salami? Jest to wysuszona kiełbasa, która długo dojrzewa. Jest to produkt włoskiego pochodzenia, a w szczególności z rejonów Bolonii i Mediolanu. Salami z reguły jest podawane z wieprzowiny, ale są także odmiany z koniny, jagnięciny, koźlin, wołowiny, a nawet z mięsa gęsi i kaczek, czy też dziczyzny. Mówi się, że przy wyrobie salami łączone są dwa rodzaje mięsa.
Międzynarodowy Dzień Salami. Z czym to się je?
Salami z reguły jest podawane w formie wędliny, więc można je użyć najczęściej jako dodatek do dań. Może przykładowo zastąpić zwykłą szynkę na kanapkach, tudzież tostach. Salami jest używane także w różnego rodzaju makaronach i sałatkach. W zależności od podawanej ilości w daniach, raczej nie gra pierwszych skrzypiec, choć swoim smakiem wprowadza w inny stan nasze kubki smakowe.