zupa rybna, zupa z suma - zdjęcie ilustracyjne

i

Autor: pixabay.com

kuchnia

Nasi dziadkowie się nią zajadali. Wkrótce zastąpi rosól na polskich stołach?

2024-06-20 15:31

Jeśli lubicie zupę rybną, to ten wątek kulinarny jest dla was. Jest uznawana przez wielu za lepsze danie od klasycznego rosołu, czy żurku. Nasi przodkowie zajadali się nią!

Chodzi konkretnie o zupę z suma. Dlaczego? Akurat ta ryba, w porównaniu z innymi, ma bardzo mało ości, więc śmiało można ją dodawać wszędzie bez obawy, że trafi nam się jakaś nieprzyjemność tak, jak chociażby w przypadku karpia. Dodatkową zaletą suma jest delikatność mieśa.

Nasi przodkowie przetwarzali suma na różne sposoby. W nadwiślańskich miejscowościach, szczególnie w okolicach Janowca i Kazimierza Dolnego, gdzie do dziś znajdują się popularne łowiska wędkarskie, przygotowywano zupę z suma. Dziś jest ona wpisana na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa.

Potrawa jest łatwa do przyrządzenia, ale jednocześnie charakteryzuje się wyjątkowym smakiem. Przepis na zupę z suma jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, dzięki czemu do dziś pojawia się na stołach mieszkańców nadwiślańskich miejscowości przy wielu okazjach, a także w menu lokalnych restauracji.

Quiz kuchnia PRL. Czy pamiętacie jedzenie z dawnych czasów? 11/11 oznacza, że jedliście!

Pytanie 1 z 11
Na początek coś banalnego. Co sypało się na chleb w czasach PRL?
Chleb

Mięso z suma jest zdrowe. Właściwości ryby

Mięso suma zawiera dużo witaminy E, znanej jako "witamina młodości" ze względu na swoje silne działanie antyoksydacyjne, które spowalnia procesy starzenia. Jest także bogate w fosfor, który wspiera układ nerwowy, pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową oraz dba o dobry stan kości, zębów, dziąseł i stawów. Ponadto, mięso suma zawiera sporo potasu, którego niedobór może prowadzić do nadciśnienia, zmęczenia, rozdrażnienia, skurczów lub puchnięcia rąk i nóg.

Praca rybaków na Półwyspie Helskim
Sonda
Czy lubisz jeść zupy?