Nasi dziadkowie się nią zajadali. Wkrótce zastąpi rosól na polskich stołach?

2024-06-20 15:31

Jeśli lubicie zupę rybną, to ten wątek kulinarny jest dla was. Jest uznawana przez wielu za lepsze danie od klasycznego rosołu, czy żurku. Nasi przodkowie zajadali się nią!

zupa rybna, zupa z suma - zdjęcie ilustracyjne

i

Autor: Pixabay.com

Chodzi konkretnie o zupę z suma. Dlaczego? Akurat ta ryba, w porównaniu z innymi, ma bardzo mało ości, więc śmiało można ją dodawać wszędzie bez obawy, że trafi nam się jakaś nieprzyjemność tak, jak chociażby w przypadku karpia. Dodatkową zaletą suma jest delikatność mieśa.

Nasi przodkowie przetwarzali suma na różne sposoby. W nadwiślańskich miejscowościach, szczególnie w okolicach Janowca i Kazimierza Dolnego, gdzie do dziś znajdują się popularne łowiska wędkarskie, przygotowywano zupę z suma. Dziś jest ona wpisana na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa.

Potrawa jest łatwa do przyrządzenia, ale jednocześnie charakteryzuje się wyjątkowym smakiem. Przepis na zupę z suma jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, dzięki czemu do dziś pojawia się na stołach mieszkańców nadwiślańskich miejscowości przy wielu okazjach, a także w menu lokalnych restauracji.

Quiz kuchnia PRL. Czy pamiętacie jedzenie z dawnych czasów? 11/11 oznacza, że jedliście!
Pytanie 1 z 11
Na początek coś banalnego. Co sypało się na chleb w czasach PRL?
Chleb

Mięso z suma jest zdrowe. Właściwości ryby

Mięso suma zawiera dużo witaminy E, znanej jako "witamina młodości" ze względu na swoje silne działanie antyoksydacyjne, które spowalnia procesy starzenia. Jest także bogate w fosfor, który wspiera układ nerwowy, pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową oraz dba o dobry stan kości, zębów, dziąseł i stawów. Ponadto, mięso suma zawiera sporo potasu, którego niedobór może prowadzić do nadciśnienia, zmęczenia, rozdrażnienia, skurczów lub puchnięcia rąk i nóg.

Praca rybaków na Półwyspie Helskim
Sonda
Czy lubisz jeść zupy?