Festiwal Polska od Kuchni

i

Autor: fot. Łukasz Kulczyński / www.um.gorzow.pl

KULINARIA

Będzie pysznie! Festiwal Polska od Kuchni ponownie w Gorzowie

2024-04-04 14:06

Po ubiegłorocznym sukcesie pierwszej edycji festiwalu, impreza ponownie odbędzie się w Gorzowie. To tu zjadą najlepsi kucharze, a gospodynie z kół wiejskich przygotują smakowite potrawy. Wszystkiego będzie można spróbować podczas wielkiego obiadu. Jakie atrakcje zaplanowano?

Festiwal "Polska od Kuchni"

Festiwal to impreza o zasięgu ogólnopolskim, przygotowana zmyślą o szerzeniu dziedzictwa kulinarnego, promowaniu zdrowego stylu życia, edukacji ekologicznej i pielęgnacji polskiej kultury i tradycji.

Wielki finał festiwalu odbędzie się w Warszawie na PGE Narodowym jednak zanim to nastąpi, wydarzenie zorganizowane zostanie w każdym polskim województwie. Organizację imprez zaplanowano w terminie od maja do września.

Czeka na Was pyszne jedzenie, ogromna porcja wiedzy, świetna zabawa, niezapomniane przeżycia i ciekawe nagrody" informują organizatorzy.

"Polska Od Kuchni" zwraca uwagę na Koła Gospodyń Wiejskich, które są wizytówką każdego regionu. Reprezentują one swoje talenty i opowiadają o obszarach swojej działalności.

Najsmaczniejszy festiwal znów w Gorzowie

Na trasie festiwalu nie zabraknie Gorzowa, który już po raz trzeci będzie gościł znanych kucharzy i pysznie gotujące gospodynie wiejskie.

W programie:

  • Pokazy i warsztaty kulinarne prowadzone przez znanych szefów kuchni. Będzie można poznać nie tylko ciekawe przepisy, ale także tajniki kuchni i sprytne, kulinarne triki.
  • Jarmark produktów regionalnych, podczas którego będzie można kupić najlepsze produkty od lokalnych producentów.
  • Warsztaty artystyczne dla dzieci i młodzieży.
  • Koncerty i występy lokalnych artystów.
  • Wybory Miss Wdzięku.

W ubiegłym roku całe wydarzenie zakończyło się wielkim obiadem, do którego (zupełnie za darmo) mógł dołączyć każdy chętny. W tym roku ma być podobnie!

Festiwal "Polska od Kuchni" w Gorzowie odbędzie się 2 czerwca 2024 roku. Wstęp wolny. Ambasadorką tegorocznego festiwalu została Katarzyna Bosacka, współautorka programu "Wiem co jem".

XI Festiwał Food Trucków w Gorzowie

Sonda
Lubisz gotować?
"Kuchnia afrodyzjaków" rozpieszcza zmysły. Artur Szydłowski, szef kuchni restauracji Monticello uczy, jak przygotować sałatkę z kurczakiem capresini.