Co to jest kotlet pożarski i jak go przyrządzić?
Kotlet pożarski to kotlet siekany panierowany, który jest przygotowywany z mięsa kurczaka lub mieszanego mięsa kurczaka i cielęcego. Danie to narodziło się na początku XIX wieku w Rosji, a następnie zostało zaadaptowane przez francuską haute cuisine.
Kotlety pożarskie były także jednym z głównych dań serwowanych w PRL-owych barach mlecznych, choć w zmodyfikowanej, uboższej wersji, gdzie do mięsa mielonego dodawano gotowane ziemniaki, pieczarki lub zmieloną gotowaną włoszczyznę. Dzisiaj powracamy do dawnego smaku, a kotlety pożarskie w swej pierwotnej postaci są prawdziwym rarytasem.
Historia kotleta pożarskiego. Skąd pochodzi?
Nazwa "pożarski" często jest mylnie kojarzona z postacią księcia Dmitrija Pożarskiego. W rzeczywistości, pochodzi ona od zupełnie innej rodziny Pożarskich, którzy byli właścicielami karczmy w małym miasteczku Torżok, znajdującym się pomiędzy Moskwą a Petersburgiem. Torżok był miejscem, gdzie podróżni często się zatrzymywali na odpoczynek.
Początkowo kotlety były przygotowywane z mielonej wołowiny lub cielęciny. Wersja z kurczakiem pojawiła się dopiero w latach 1830-1840. To właśnie wtedy, po śmierci swojego ojca, Daria Pożarska odziedziczyła karczmę. Jej kotlety były tak smaczne, że zrobiły ogromne wrażenie na carze Mikołaju I. Z tego powodu Daria była kilkakrotnie zapraszana na dwór cesarski, aby ugotować swoje słynne danie dla rodziny Mikołaja I.