Szczaw zwyczajny

i

Autor: Babij / www.flickr.com

ROŚLINY

Trwa sezon na szczaw! Czy wiesz jakie potrawy możesz z niego zrobić? Sprawdź, gdzie i kiedy można zbierać szczaw

2023-05-25 12:11

Maj i początek czerwca to miesiące wyczekiwane przez wszystkich miłośników szczawiu! To właśnie wtedy można go znaleźć na łąkach i polach. A warto, bo roślina ta ma wiele cennych właściwości i można z niej przyrządzić pyszne dania!

Co to jest szczaw i jakie ma właściwości?

Szczaw to roślina spotykana niemal na całym świecie. Jego najpopularniejsza odmiana, czyli szczaw zwyczajny, z którym mamy do czynienia m.in. w Polsce, charakteryzuje się prostymi sztywnymi łodygami, które zazwyczaj rosną na wysokość około jednego metra. Ma mięsiste i długie liście o kształcie owalno-strzałkowym. Często mylony jest szpinakiem.

Szczaw już od wielu lat z powodzeniem stosowany jest... w kuchni, jako dodatek lub podstawa różnorakich dań. Nic w tym dziwnego, ponieważ zawiera on szereg cennych dla zdrowia wartości odżywczych. Szczaw pełen jest witaminy C (co działa korzystnie np. w przypadku przeziębienia), witaminy A oraz witamin z grupy B. Oprócz tego jest doskonałym źródłem potasu, fosforu, cynku i magnezu.

Ma właściwości neutralizujące wolne rodniki, co z kolei zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Co więcej, jego liście mjaą działanie antyoksydacyjne, co spowalnia naturalne procesy starzenia się.

Gdzie można zbierać szczaw i kiedy go szukać?

Szczaw jest rośliną wieloletnią, co oznacza, ze nie trzeba go co roku na nowo siać i sadzić. Jego liście zaczynają się pojawiać już wczesną wiosną, a to oznacza, że można je zbierać przez całe miesiące wiosenne i letnie. Mówi się, że idealnym miesiącem na zbiory szczawiu jest maj oraz początek czerwca, kiedy to liście mają najlepszy smak.

Wiosną rośliny można kupić na targach, ale można je też zebrać samemu. Gdzie? Przede wszystkim na łąkach czy polach, ale także na terenach wilgotnych, takich jak na przykład brzegi rzek. Warto jednak wybrać miejsca oddalone od ruchliwych dróg, gdzie emisja spalin jest duża, a to w znaczący sposób wpływa na właściwości jak i smak szczawiu.

Co można zrobić ze szczawiu?

Najpopularniejszym daniem, które można przygotować ze szczawiu jest oczywiście zupa szczawiowa. Ma ona charakterystyczny, kwaśny posmak i zazwyczaj serwowana jest z jajkiem ugotowanym na twardo, ziemniakami i pieczywem.

Jak przyrządzić zupę szczawiową? Podstawą jest bulion (warzywny lub mięsny) do którego należy dodać dokładnie opłukane i drobno posiekane liście szczawiu (około 300 gram na litr bulionu, ale wszystko zależy od upodobania).

Oprócz tego szczaw można jeść surowo lub w takiej postaci dodać go na przykład do różnego rodzaju sałatek. Można go też wykorzystać jako dodatek do sosów na bazie śmietany, które idealnie sprawdzą się do mięs albo pieczonych lub grillowanych ryb. ZŚwietnie smakuje też przygotowany w formie koktajlu.

Co ważne, szczaw jest niskokaloryczny!

Sonda
Lubisz zupę szczawiową?
Poradnik Zdrowie: rośliny lecznicze