Na początku warto przypomnieć, że grejpfrut to krzyżówka pomarańczy z pomelo, wywodząca się z odległej wyspy Barbados. Obecnie drzewa cytrusowe tego gatunku, które mogą osiągać nawet 15 metrów wysokości, można znaleźć w krajach takich jak Argentyna, Turcja, Meksyk, Kalifornia i Floryda.
Odmiany czerwona, zielona i biała grejpfruta różnią się między sobą smakiem, intensywnością goryczy oraz kwaskowatością, ale mają jedną wspólną cechę - są bogatym źródłem flawonoidów, witamin, minerałów i błonnika. Jedno średniej wielkości grejpfruta może zawierać więcej witaminy C niż wynosi dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten przeciwutleniacz. Dlatego spożywanie tych owoców, zwłaszcza zimą, jest doskonałym wsparciem dla układu odpornościowego.
Witamina C pełni również rolę silnego antyoksydantu, który chroni przed szkodliwymi wolnymi rodnikami i opóźnia proces starzenia się komórek. Ponadto grejpfruty są bogatym źródłem witaminy A w ilości znacznie większej niż pozostałe cytrusy, zawierają również witaminy z grupy B oraz potas, który odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu serca i układu nerwowego. Ponadto, potas pomaga w normalizowaniu ciśnienia krwi.
Grejpfrut zawiera również likopen, związek, który większość z nas kojarzy głównie z pomidorami. Likopen ma działanie wspierające serce i może również zmniejszać ryzyko rozwoju nowotworów.
Odpowiednia ilość błonnika w cytrusach wspiera w diecie mikrobiom i pracę jelit, zapobiega zaparciom oraz redukuje ryzyko rozwoju raka jelita grubego. Ponadto, błonnik ma kluczowe znaczenie dla regulacji stężenia cholesterolu we krwi i może zmniejszać ryzyko zaburzeń lipidowych. Ze względu na zawartość błonnika oraz właściwości nawadniające, grejpfruty są wsparciem dla osób dbających o linię.
Wyjątkowe owoce rosną pod Bydgoszczą. Wiadomo już, że mini kiwi mają 20 składników odżywczych, a naukowcy nie skończyli liczyć
Osoby dbające o poziom cukru we krwi również zauważą korzyści z włączenia tych owoców do diety, ponieważ grejpfrut ma niski indeks glikemiczny i zawiera jedynie niewielką ilość węglowodanów, zaledwie 26 g na 100 g owocu. Dodatkowo, grejpfrut wykazuje działanie detoksykujące, wspierając pracę wątroby oraz nerek.
Jednak nie każdy może spożywać ten owoc z nadmiernych ilościach. Dlaczego? Mogą one być niewskazane w diecie osób cierpiących na wrzody lub zapalenie błony śluzowej żołądka, mogą nasilać objawy refluksu, a także mogą wchodzić w interakcje z niektórymi lekami. Grejpfrut może blokować działanie enzymu odpowiedzialnego za rozkładanie leków, dlatego nie zaleca się spożywania go w połączeniu z sokiem owocowym.