Robert Makłowicz krytykuje dodawanie ziemniaków do rosołu

i

Autor: AKPA / pixabay.com

tradycja

Tego składnika nie powinno być w rosole? Robert Makłowicz jest zdziwiony tą tradycją!

2024-01-29 13:36

Chyba każdy z nas jadł rosół zazwyczaj podczas niedzielnego obiadu. Co ciekawe, popularna zupa jest inaczej podawana w zależności od rejonu Polski. W niektórych zakątkach naszego kraju rosól podaje się w towarzystwie... ziemniaków. Gdy usłyszał o tym Robert Makłowicz, to nieźle się zdziwił.

Z reguły jesteśmy przyzwyczajeni do rosołu z kury podawanego z makaronem, włoszczyzną i zieleniną, czyli chociażby z natką pietruszki. Są jednak takie rejony Polski, gdzie tę zupę podaje się z ziemniakami.

Chodzi przede wszystkim o Śląsk Cieszynski oraz Opolski, ale także o Podkarpacie. To właśnie w tych rejonach dodaje się to warzywo do popularnej zupy, którą zazwyczaj zajadamy się podczas niedzielnego obiadu. Dodawanie tego składnika do rosołu mocno dziwi Roberta Makłowicza, cenionego krytyka kulinarnego.

Najlepsze memy z Robertem Makłowiczem! Te obrazki bawią do łez

Największe wrażenie robią na mnie rzeczy dziwne według moich przyzwyczajeń, które można odnaleźć wokół nas. Dla mnie rzeczą znacznie bardziej szokującą, niż wyrwane w Wietnamie serce węża i podawane jeszcze bijące, jest rosół z ziemniakami. A tak się jada w naszym kraju - wyraził swoje zniesmaczenie Robert Makłowicz w programie "Drugie śniadanie mistrzów" prowadzonym przez Marcina Mellera.

Ziemniaki zwykle serwuje się w całości, gotowane, chociaż czasami można je również spotkać w postaci purée. Jednakże ziemniaki nie są jedynym dodatkiem do tego tradycyjnego rosołu, który ma swoich zwolenników.

Na Śląsku Cieszyńskim często podaje się rosół z kluskami wątrobianymi. W Wielkopolsce, rosół z kurczaka czasem serwuje się z łazankami, a rosół z kapłona z podrobami drobiowymi, kalafiorem i suszonymi grzybami. Istnieją również przepisy, w których dodatkiem do rosołu są pieczone pieczarki lub ugotowane jajko. Wywar często wzbogaca się również kurkumą, jabłkiem, octem, pomidorem lub imbirem. Kapusta włoska jest również popularnym dodatkiem do rosołu.

Robert Makłowicz zdradza, czym różni się fast food od junk food
Sonda
Czy lubisz Roberta Makłowicza?