„Dumni z zalewajki” - wyjątkowa akcja poświęcone najbardziej łódzkiej zupie
Al Dente Pasta & Bąble Bar (Manufaktura)
Zalewajka z pikantnym chipsem salami, crème fraiche.
Cena: 25 zł (20 marca - 17 zł)
Bistro Dobra Energia (EC1 - Targowa 1/3)
Zalewajka krem, ziemniaki, biała włoszczyzna, pieczona cebula, pieczony czosnek, kefir, przyprawy; podawana z pieczonym boczkiem wędzonym i pieczoną cebulką.
Cena: 13 zł
Chill Cafe & Bistro (Rudzka 62)
Zalewajka łódzka na autorskim zakwasie z kiełbasą, jajkiem i pieczywem.
Cena: 28 zł (20 marca - 17 zł)
Restauracja Delight (Hotel Andel’s - Ogrodowa 17)
Zalewajka, ziemniaki, pieczona kiełbasa, śmietana koperkowa.
Cena: 32 zł (20 marca w cenie 17 zł)
Drukarnia Skład Wina & Chleba (OFF Piotrkowska)
Zalewajka po łódzku - zakwas żytni, kiełbasa, boczek, cebula, grzyby leśne, śmietana, ziemniaki, majeranek, czosnek, jajko w panko.
Cena: 23 zł (20 marca - 17 zł)
Dzielna 43 (Narutowicza 43)
Tradycyjna łódzka zupa na wędzonce z podgrzybkami i śmietaną.
Cena: 20 zł (20 marca - 17 zł)
Farina Bianco (Piłsudskiego 14)
Zalewajka na kaszance z przepiórczym jajkiem, prażokiem, pancettą i szczypiorkiem.
Cena: 28,99 zł (20 marca - 17 zł)
Fatamorgana (Księży Młyn 16)
Łódzka zalewajka, saucisson au brioche, jajko molett.
Cena: 29 zł (20 marca w cenie 17 zł)
Ferwor (Piotrkowska 97)
Zupa łódzka z pepperoni twist: zalewajka, pikantne pepperoni, świeża kolendra, kleks śmietany.
Dostępna tylko 20 marca w cenie 17 zł.
Gęsi Puch (Stefanowskiego 17)
Zalewajka z boczkiem i grzybami, puree ziemniaczane z dodatkiem wędzonego twarogu, krokiet z białej kiełbasy i chrzanu.
Cena: 28 zł (20 marca - 17 zł)
Gorąca Kiełbasiarnia (Głowackiego 5A)
Zalewajka z podgrzybkami, cebulą, wędzonym boczkiem, jajkiem oraz do wyboru kaszanką lub kiełbasą; podawana z pszenno-żytnim chlebem na zakwasie.
Cena: 17 zł
Imber (Piotrkowska 43)
Zalewajka z kiełbasą baranią, podgrzybkiem, ziemniakami i grzanką z masłem chrzanowym.
Cena: 28 zł (20 marca - 17 zł)
Jadłodajnia Dietetyczna (Zielona 5/7)
Zalewajka krem – ziemniaki, biała włoszczyzna, pieczona cebula, pieczony czosnek, kefir, przyprawy; podawana z pieczonym boczkiem wędzonym i pieczoną cebulką.
Cena: 13 zł (20 marca - 17 zł)
Kolektyw (Paderewskiego 6)
Pizza zalewajka - Crème fraîche na zakwasie chlebowym, mozzarella fior di latte, wiejska kiełbasa, gotowane jajko, szczypior + kubek zupy do popicia.
Cena: 40 zł (20 marca - 17 zł)
Len i Bawełna (OFF Piotrkowska)
Łódzka zalewajka – gotowana na wywarze warzywnym z dodatkiem naturalnego żytniego zakwasu, cebuli, suszonych podgrzybków, ziemniaków, czosnku oraz słodkiej śmietanki.
Dostępna tylko 20 marca w cenie 17 zł.
Mac & Chill (Piotrkowska 55)
Łódzki chill - pappardelle, ragu z białej kiełbasy, sos zalewajkowy, olej konopny, szczypiorek, parmezan.
Oranżeria (Piotrkowska 40)
Łódzka kremowa zalewajka, wędzony twaróg, jajko panierowane w kaszance.
Cena: 27 zł (20 marca - 17 zł)
Piwnica Łódzka (Sienkiewicza 67)
Tradycyjna łódzka zalewajka.
Cena: 21 zł (20 marca - 17 zł)
Przy Kominie (Monopolis)
Łódzka zalewajka na żytnim zakwasie z zapiekaną rozetą ziemniaczaną.
Cena: 35 zł (20 marca - 17 zł)
Pycha Micha (Piotrkowska 198)
Zalewajka na domowym zakwasie i wędzonych żeberkach, z dodatkiem suszonych borowików i boczku.
Cena: 14/16 zł (350/500 ml)
Radogość (Zgierska 214)
Łódzka zalewajka: zalewajka podawana z kremowym puree ziemniaczanym, jajkiem mollet, podsmażoną białą kiełbasą i boczkiem.
Cena: 23,90 zł (20 marca - 17 zł)
Rajskie Jadło Bałuty (Zachodnia 27)
Zalewajka na zakwasie z boczkiem, kiełbasą, jajkiem, borowikami, cebulą, czosnkiem, majerankiem, chrzanem i śmietaną.
Cena: 16 zł
Rajskie Manu (Manufaktura)
Zalewajka na zakwasie, z wędzoną kiełbasą, podgrzybkiem, jajkiem, puree ziemniaczanym z dodatkiem boczku, chrzanu i koperku.
Cena: 19 zł (20 marca - 17 zł)
Rajskie Jadło Galeria Łódzka (Galeria Łódzka)
Zalewajka na zakwasie, wędzonym boczku, z ziemniakami, kiełbasą i kwaśną śmietaną.
Cena: 15 zł
Rajskie Jadło Port Łódź (Port Łódź)
Zalewajka na zakwasie, wędzonym boczku, z ziemniakami, kiełbasą i kwaśną śmietaną.
Cena: 15 zł
Rajskie Jadło Teofilów (Traktorowa 63)
Zalewajka na zakwasie, ze smażonym boczkiem, kiełbasą, ziemniakami, grzybami leśnymi, jajkiem oraz sznytką chleba naszego wypieku.
Cena: 16 zł
Ramki (Piotrkowska 144)
Łódzka zalewajka: wywar na wędzonce, wiejska kiełbasa, zakwas żytni, puree ziemniaczane, jajko.
Cena: 27 zł (20 marca - 17 zł)
Ryby i Owce (Ogrody Geyera - Piotrkowska 295)
Zalewajka gotowana na wywarze jagnięcym, boczek, kiełbasa, żurek, krokiet z kaszanki, dauphine ziemniaczane i kwaśna śmietana.
Cena: 29 zł (20 marca - 17 zł)
Sendai sushi & Ramen (Monopolis)
Zalewajka-ramen: Makaron wavy Tokyo style, bulion tonkotsu, zakwas pszenny, shio tare, pulpeciki z białej kiełbasy, jajko, grzyby shiitake, kwaśna śmietana, cebulka perłowa, olej majerankowy, natka pietruszki.
Cena: 32 zł (20 marca - 17 zł) - zalewajka dostępna od 18 do 24 marca.
Spółdzielnia (OFF Piotrkowska)
Zalewajka z z grzybami leśnymi, prażokami, świeżym majerankiem i chipsem z pancetty.
Cena: 34 zł (20 marca - 17 zł)
Szpulka (Manufaktura)
Łódzka zupa na zakwasie gotowana na wywarze z warzyw korzeniowych i wędzonych żeber wieprzowych, serwowana z krokietem z kaszanki i rydzami.
Cena: 34 zł (20 marca - 17 zł)
U Kretschmera (Kopernika 64)
Zalewajka z pierogiem z białą kiełbasą, jajkiem sadzonym, grillowanym boczkiem i grzybami.
Cena: 38 zł (20 marca - 17 zł)
Ukryte Rzeki (Ogrody Geyera - Piotrkowska 295 A)
Autorska zalewajka z prażokiem, olejem z majeranku, topinamburem oraz tartaletką z marynowanymi borowikami i grzybową galaretką.
Cena: 29 zł
Urban Bistro (Stefanowskiego 18/22)
Zalewajka na zakwasie z białą kiełbasą, boczkiem i ziemniakami.
Cena: 10 zł
W sercu Łodzi (Piłsudskiego 138)
Widzewska zalewajka na wywarze z wędzonych żeberek i zakwasie chlebowym, z białą kiełbasą, grzybami leśnymi, ziemniakami, cebulą, czosnkiem, majerankiem i śmietaną. Podawana z pieczywem.
Cena: 23 zł
Zielona (Manufaktura)
Wegańska chrzanowa zalewajka z krokietem ziemniaczanym, siekanym niejajkiem i wędzonym chrupkiem o smaku boczku.
Dostępna tylko 20 marca w cenie 17 zł
Zatoka Smaku (Politechniki 10)
Tradycyjna zalewajka na wędzonym boczku z ziemniakiem i podgrzybkiem.
Cena: 17 zł
Rodzinna Cafe Bistro (Paderewskiego 6)
Tradycyjna zalewajka z ziemniakami i białą oraz wędzoną kiełbasą.
Zalewajka dostępna 20 marca w cenie 17 zł
Hotel Grzegorzewski – Synestezja Smaku (3 Maja 59, Tuszyn)
Zalewajka na wędzonce, rydze, puree ziemniaczane z paloną skórką z ziemniaka, żelowane żółtko i rozmaryn.
Cena: 24 zł (20 marca - 17 zł)
Kolumna Park (Hotelowa 1, Przygoń)
Zalewajka, grzyby, puree ziemniaczane, brzuch pieczony.
Cena: 26 zł (20 marca - 17 zł)
Szyszka na talerzu (Columna Medica - Wakacyjna 8, Łask)
Zalewajka z chrzanem, grzybami i chrustem z pora.
Cena: 25 zł (20 marca - 17 zł)